Dödlig sjukdom sprids i regnvädret

Publicerad 2012-07-17

MIKROSKOPISKA MONSTER. Leptospiros-bakterierna i förstoring.

Den blöta sommaren ökar spridningen av den svåra sjukdomen Leptospiros.

Det visar ny svensk forskning som presenteras i dag.

– Risken ökar flerfaldigt för varje millimeter regn som faller, säger professor Ulf Magnusson vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Ulf Magnusson, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet.

I bästa fall drabbas du av feber, nackstelhet, huvudvärk och muskelvärk. I värsta fall drabbas du av blödningar, gulsot, njursvikt eller döden.

Regn ökar risken

Sjukdomen har grasserat i varma fuktiga och tropiska områden som Sydostasien under lång tid. Men nu visar det sig att smittorisken ökar i Sverige – vid översvämningar och kraftigt regnväder.

Studien som presenteras i den ansedda tidskriften The Veterinary Journals julinummer genomfördes 2008 på 400 grisar runt om i Sverige.

Grisar smittade

Forskarna kom fram till att över åtta procent av grisarna någon gång hade varit smittade. När de jämförde siffrorna med väderdata från SMHI visade det sig att antalet smittade djur ökade kraftigt i samband med regn.

– Det finns ett direkt samband mellan nederbörd och förekomsten av sjukdomen, säger Ulf Magnusson.

Smittan sprids till människor och djur via vattenpölar, gyttja och områden som drabbats av översvämningar. För människor är risken störst om man har små sår på kroppen som kommer i kontakt med smittat vatten, berättar Ulf Magnusson.

– Man ska inte gå omkring barfota i översvämningsvatten, säger han.

Stort mörkertal

Vid Smittskyddsinstitutet har man tagit del av undersökningen, berättar epidemiologen Marika Hjertqvist. Varje år brukar "en handfull personer" konstateras smittade i Sverige, oftast i samband med resor till Sydostasien.

Men enligt Smittskyddsinstitutet är mörkertalet stort.

– Eftersom det är ganska allmänna symptom är den här sjukdomen säkert ganska underdiagnostiserad. Det kan finnas många människor som är infekterade utan att det kommer till sjukvårdens kännedom, säger Marika Hjertqvist.