Köp en parlamentariker

Publicerad 2014-05-22

Köp en parlamentariker för drygt 58 000 kronor. Genom DODS pr- och lobbyverksamhet är det möjligt att få dina åsikter genom en parlamentarikers mun, skriver SVT.

Genom PR- och lobby-byrån DODS kan du få dina åsikter genom en parlamentarikers mun. DODS ger nämligen ut tidningen The Parliament Magazine där artikelserien "The thought leaders serie" är en del av innehållet. I serien gör kommissionärer och parlamentariker utspel i viktiga frågor och tidningen distribueras till EU:s beslutsfattare. Men avsändarna bakom makthavarnas utspel kan vara andra än de utger sig för. Enligt SVT är de beställda av myndigheter, företag och organisationer.

Enkelt upplägg

Enligt Andrew Hamilton-Thomas, försäljningsansvarig vid PR-byråns huvudkontor i London har serien varit en succé. Och upplägget är enkelt.

– Du berättar för mig vilken fråga du vill lyfta och ger oss namn på 4-5 parlamentariker eller EU-kommissionärer som du vill ska skriva om din fråga, berättar Hamilton-Thomas för SVT.

Även svenskar möjliga

Sedan anlitas politikerna som skriver en text anpassad efter kundens önskemål. Och även svenska EU-parlamentariker ska finnas med på DODS lista över valbara parlamentariker. Två ska vara särskilt aktiva. Ett demokratiproblem, enligt Torbjörn Larsson, professor i statsvetenskap vid Stockholms Universitet.

– Det är inte bra med såna här dolda maktstrukturer, framför allt inte ur ett väljarperspektiv. Väljarna har rätt att rimligen begripa hur systemet fungerar och om parlamentarikerna själva inte begriper vilket sammanhang de verkar i, är det olyckligt, säger han till SVT.

Följ ämnen i artikeln