Magdalena Andersson följer grekiska valet med spänning

Publicerad 2015-01-25

Sveriges finansminister Magdalena Andersson kallar det grekiska valet för spännande.

Men farhågorna för att vänsterpartiet Syrizas vinst skulle utgöra en kris i euroländerna ger hon inte mycket för.

– Det är inte särskilt sannolikt.

Magdalena Andersson (S).

Enligt den första prognosen ser vänsterpartiet Syriza ut att gå mot en rejäl vinst i det grekiska valet. Partiet kan rent av få egen majoritet.

Sveriges finansminister Magdalena Andersson säger till Aftonbladet att hon följer utvecklingen med spänning.

– Jag tycker framförallt att det är väldigt positivt att det högerextrema Gyllene Gryning inte har haft framgångar. Vi får se om Syriza får egen majoritet eller måste söka samarbete, säger hon.

Syriza har aviserat att man kommer försöka omförhandla de lån Grekland har tagit från euroländerna och den europeiska centralbanken om de vinner valet.

Men farhågorna om att landet skulle ställa in betalningarna eller lämna eurosamarbetet ger inte Magdalena Andersson mycket för.

– Det är inte särskilt sannolikt, men ska aldrig säga aldrig. De får sätta sig vid förhandlingsbordet. Det är euroländerna som lånat ut pengarna, och där är Sverige inte med. Syriza själva är väldigt tydliga med att de vill fortsätta vara med i eurosamarbetet, säger hon.

Enligt Magdalena Andersson kan Grekland komma att förändra sina lån - eller skriva av dem.

– Men det är ju inte alldeles enkelt. Om det är något den här krisen visar så är det att länder måste betala av när det är goda tider, säger hon.