Narkosläkare: ”Spice kan ge syntinnitus”

Uppdaterad 2014-11-07 | Publicerad 2014-11-01

Att röka spice kan ge hallucinationer som stannar för livet.

– Det blir en sorts syntinnitus, säger Kai Knudsen, narkosläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Nu kommer rapporter om spicepåverkade personer som inte tar sig ur ruset.

Kai Knudsen

Flera ungdomar har fått intensivvård senaste veckan sedan de använt nätdrogen spice. En 22-årig man misstänks ha dött på grund av en trolig överdos och i fredags kväll fann polisen en okontaktbar man i 20-årsåldern i Visby. Troligen påverkad av spice.

Två personer i 20-25-årsåldern i Västra Götalandsregionen har själva sökt hjälp hos sjukvården efter att de rökt spice tidigare i år och inte blivit av med hallucinationerna.

– Det har blivit bestående. Det handlar om en stark overklighetskänsla och ett förändrat ljus- och synintryck för dessa personer, säger Kai Knudsen, narkosläkare och expert på akuta förgiftningar vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Personerna beskriver ett starkt ljussken runt glödlampor och ljuskällor, ett slags auraliknande glöd, som aldrig försvinner.

För de flesta personer är effekten av spice kortvarig, några timmar, medan andra känner en effekt i uppemot 20 timmar. Ytterligare ett fåtal kan riskera att aldrig komma ur ”overklighetskänslan”. Enligt Knudsen har användandet av en epilepsimedicin gett vissa lugnande effekter på de långvariga hallucinationerna men det är fortfarande ingenting som klart botar, det kan bara lindra.

Använt spice i år

De personer som fått denna permanent förändrade verklighetsuppfattningen är relativt unga och ska enligt Knudsen inte ha några tunga missbrukarerfarenheter. De har liksom många andra rökt drogen i år.  

Just en förändring av synintrycken kan vara själva anledningen till att man använder drogen, men när det sedan aldrig försvinner blir det ”väldigt obehagligt”, berättar Knudsen som i sitt arbete ofta möter spicepåverkade människor.

– Oftast när jag träffar dem handlar det om att rädda livet på dem efter att de kollapsat och inte kan stå eller gå.

Han har fått overklighetskänslan beskriven för sig:

– De berättar om en väldigt obehaglig resa. Man väntar på att ruset ska gå över, men det gör det aldrig.

Gnager sönder nervbanor

Kai Knudsen jämför spice med användandet av ecstacy:

– Du kan få en kvarstående skada som ligger där och nöter och irriterar. Drogen har helt enkelt gnagt sönder nervbanor i hjärnan, som måste läka för att bli bra igen. Det absolut viktigaste är att inte droga igen.

Lär mer: Drogerna finns bara några knapptryck bort