Vulkanpizzan sprids som en löpeld

Uppdaterad 2019-03-01 | Publicerad 2015-06-24

Flera pizzerior erbjuder den annorlunda rätten.

Det började i Piteå.

Nu sprids den maxade vulkanpizzan över hela landet.

Förra veckan spreds nyheten om "Vulkan pizza" från pizzerian Nya Gul & Blå i Piteå. Rätten innehåller bland annat skinka, bacon, oxfilé, pommes frites, bearnaisesås och vitlöksdressing.

Intresset för monsterpizzan blev stort.

Nu kan den köpas på flera pizzerior runtom i landet.

Spreds snabbt

Minst ett tjugotal pizzerior över hela landet har de senaste dagarna lagt upp bilder på egna varianter av vulkanpizzan på sociala medier.

En av dem är Åsakas Pizzeria utanför Trollhättan.

– Det var en vän som läst om pizzan på någon sajt. Hon frågade mig om jag kunde göra en likadan. Jag övade lite och sedan gjorde jag det, säger Ahmet Korkmaz, som arbetar på pizzerian, till GP.

Varierande utseende

Det verkar finnas många varianter av vulkanpizzan – från mer platta versioner till varianten med tydligt uppvikta kanter som i originalet från Piteå.

När Aftonbladets Nils-Petter Dufva testade originalet fick utseendet högsta betyg och smaken:Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus.

Bakgrunden till den nya rätten var att Kifa Algaf från Nya Gul & Blå var trött på att kunderna hade svårt för att bestämma sig för vad de ville ha på sin pizza.

– Det är många som vill ha olika ingredienser. Och jag tänkte att jag måste få ett slut på stressen i kassan och att det blir kö. Så en dag satte jag mig, ritade en blomma och tänkte på olika smaker som skulle kunna vara med, sa hon till Aftonbladet i förra veckan.

Så bra är Vulkanpizzan

Mättnadskänsla Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Efter att ha tryckt i mig en hel ”Vulkan Pizza” var det mer ”pizzakoma” än ­någon skön mättnadskänsla.

Prisvärdhet Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

120 kronor kan tyckas mycket för en pizza. Men mycket mat för pengarna? Jo, jag tackar.

Utseende Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

En bild på Facebook gör att folk från hela Sverige pratar om att ta sig till sig Piteå för att äta. Bilden ljuger inte.

Smak Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Framför allt pommesen, som är placerade i mitten på pizzan där det inte finns någon deg, håller högsta klass. Samma sak gäller vitlöks- dressingen. Innehåller det mesta och det smakar bra, men var är kebaben?

Andra pizzor vi minns

Arvidsjaur: Julpizza med ­saffranssås, prinskorv, ägg, ­majonnäs, potatismos, kalkon, kallrökt lax, köttbullar, julskinka, senap, ansjovis, räkor, äppelmos, brunsås, rödbetssallad och ­lingon.

Junsele: ”Stora Norrland” med renkött, västerbottenost och hjortron.

Skellefteå: ”Calskrove” är en calzone där en hamburgare med pommes frites bakats in. ­Aftonbladet testade den 2007.

Kärrtorp: Frukostpizza med ­yoghurt och flingor.

Forshaga/Örebro: ”Pizza­gettin” innehåller tomat, ost, ­köttfärssås, spaghetti, vitlöks­yoghurt och lök, halvinbakat.

Umeå: Rödingpizza med ­röding, kantareller, hollandaisesås, hackat ägg och lök. Just staden Umeå är även känd för konceptet ”rullpizza”. Det vill säga en pizza, som är ihoprullad.

Halmstad: ”Tamars Special” med tomat, ost, ananas, glass och chokladsås.

Åhus: ”Plankpizza” toppas med ­oxfilé ­och gratinerat potatismos.

Följ ämnen i artikeln