Så får du sol i midsommar

Uppdaterad 2019-06-19 | Publicerad 2004-06-18

Välj Gotland eller Öland om du vill slippa regn

Vill du undvika regnskurar till sillen och nubben?

Midsommar blir varmast för dem som firar i söder.

Öland och Gotland är solsäkrast i Sverige.

Sex år i rad har midsommarvädret varit regnigt och ruggigt. Enda undantaget var norra Norrland för två år sedan, då Karesuando hade 25 grader varmt på midsommarafton.

– Det är sällan strålande väder på midsommar, säger meteorologen Eva Brokhöj.

Fint i söder

Utifrån de förutsättningarna kan årets midsommarhelg bli ovanligt fin. Åtminstone i södra Sverige, där det enligt SMHI:s niodygnsprognos blir soligt och upp till 22 grader varmt.

Solsäkrast är Öland, Gotland och sydöstkusten. Där lyser en stor sol över väderkartan, medan resten av Sverige omväxlande täcks av moln.

I Värmland, Härjedalen och Lappland handlar det om mörka moln och regnskurar.

– Men än så länge är prognosen osäker. Vi kan förutsäga vädret med relativt stor säkerhet fem dagar framåt, därefter ser vi bara tendenser, säger Jonas Höglund, meteorolog på SMHI.

Kallare än normalt

I hela landet är vädret kallare än normalt för årstiden.

I början av midsommarveckan kan temperaturerna ligga runt 10 grader. Sedan ökar värmen någon grad varje dag och helgen blir varmare.

– Men inte handlar det om några högsommartemperaturer. Inom de närmaste tio dagarna ser vi ingen sådan vändning, säger Jonas Höglund.

Kallast och regnigast blir midsommaren i fjällområdena. Temperaturen ligger runt 15 grader i Norrland och i hela Västsverige får man räkna med regnskurar.

Skurar i väster

Om man söker solen, men bor för långt norrut för att bege sig till Öland eller Gotland, är ett säkert soltips att dra sig österut.

– Ett lågtryck som kommer in över norska kusten. Det ser ut att kunna ge mer skurar i väster, säger Eva Brokhöj.

Ann Hagman

Följ ämnen i artikeln