Läget allt mer akut i Libyen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-02-20

Befolkningen vädjar om hjälp

I Libyen blir läget allt mer akut.

I lördags sköts minst 15 människor ihjäl av regeringsstyrkor under en begravningsceremoni i staden Benghazi.

Nu vädjar flera religiösa ledare om hjälp.

Libyerna återvände till gatorna för att protestera mot den hårdföra regimen i Libyen för femte dagen i rad i går. Mitt under en begravningsceremoni för de som dödats i prosterna öppnade krypskyttar eld mot den stora folkmassan.

AP rapporterar att minst 15 människor ska ha omkommit. Men obekräftade uppgifter säger att flera hundra har dödats.

Den sammanlagda dödssiffran är nu uppe i minst 99.

Sitter kvar

Samtidigt meddelade diktatorn Muammar Gaddafi att han inte kommer att lämna sin post eller tillmötesgå demonstranters krav på demokrati och mänskliga rättigheter.

Gaddafi hävdar att demonstranterna består av grupp utländska upprorsmän som kommit till landet för att skapa kaos.

Men den libyska befolkningen ger sig inte. På söndagen väntas demonstranterna återigen ge sig ut på gatorna för att kräva politiska reformer.

"Brådskande vädjan"

Runt 50 muslimska ledare skickade också på söndagen en "brådskande vädjan" till omvärlden. Bland annat mottog nyhetsbyrån Reuters skrivelsen.

"Döda inte era bröder och systrar. Stoppa massakern nu!", skriver ledarna.

Även Storbritanniens utrikesminister William Hague uppmanade världens ledare att öppet ta ställning mot de brutala angreppen på regimkritiska demonstranter i Libyen.

– Världen borde inte tveka att fördöma de här aktionerna, sade Hague till Sky News.

I Jemen sköts minst en person till döds när polisen öppnade eld mot tusentals demonstranter som kräver att ledaren Ali Adbullah Saleh ska avgå.

Enligt sjukhusuppgifter till AP ska nu sju personer ha skjutits ihjäl i Jemen de senaste dagarna.

I Bahrain har militären och polisen dragit sig tillbaka från gatorna och kungahuset har efter krav från USA bjudit in oppositionen till dialog. Oppositionen har ännu inte meddelat om de godtar inbjudan.

Litar inte på militären

På lördagen intog demonstranterna återigen det viktiga Pärltorget i Baharains huvudstad Manama. På söndagen hade de satt upp barriärer, riggat upp stora ljudsystem och monterat upp sjukhustält.

Men trots att kungahuset dragit tillbaka alla militärer var demonstranterna på sin vakt.

– Naturligtvis litar vi inte på dem. De kommer förmodligen att attackera igen och igen, men vi är inte rädda längre, säger Ahmed al-Shaik, en 23-årig tjänsteman till AP.

Även på andra håll i Mellanöstern och Nordafrika protesterar människor för ökad frihet och mänskliga rättigheter. Och runt om i västvärlden arrangeras stora stöddemonstrationer för befolkningen i regionen.

Upproren i arabvärlden fortsatte på flera platser under lördagen. Här är läget i några av länderna:

Algeriet:

Polisen ingrep på lördagen mot ett demonstrationståg med tusentals människor som kräver demokratiska reformer. Polisen splittrade demonstranterna i mindre grupper och hindrade dem från att tåga vidare.

Polisen ska inte ha använt skjutvapen, men batonger och sköldar för att hålla människorna borta från gatorna. Inga dödsfall har rapporterats.

Algeriet är Afrikas näst största land och har både olje- och gastillgångar men utbredd korruption. Ett undantagstillstånd har varit i kraft sedan 1992. Presidenten Abdelaziz Bouteflika har suttit sedan 1999 med stöd av militären.

Irak:

Tio personer skadades när ett par tusen människor demonstrerade i Kurdistan i norra Irak på lördagen. De kräver en ursäkt från det kurdiska självstyrets president för att demonstrationerna tidigare i veckan möttes med våld, rapporterar TT.

I torsdags dödades minst två personer och ytterligare ett 50-tal skadades.