Säpo sänker terrorhotnivån i Sverige

Publicerad 2016-03-02

Säpo sänker den nationella terrorhotnivån från fyra till tre på den femgradiga skalan.

Hotet mot Sverige kvarstår däremot - och IS-sympatisörer pekas ut som den största faran.

– Det finns inga kända planer, men det finns personer i Sverige som har förmågan att begå terrorbrott, säger Säpochefen Anders Thornberg

Säpo höjde i november förra året terrorhotnivån från tre till fyra på den femgradiga skalan. Bakgrunden var bland annat den man som jagades misstänkt för att planera ett terrorbrott, men även ett ökat hot efter terrordåden i Paris.

Under onsdagen beslutade Säpochefen Anders Thornberg att sänka nivån igen.

– Jag har gjort en sammantagen bedömning, och beslutat att återgå till den förhöjda hotnivå som rått i Sverige sedan hösten 2010. Vi går därmed från en fyra till en trea på den femgradiga skalan, säger han i ett pressmeddelande.

Läget är fortfarande allvarligt

Sänkningen innebär däremot inte att hotet mot Sverige har försvunnit. Dagens nivå är den samma som efter att självmordsbombaren Taimour Abdulwahab slog till på Drottninggatan i Stockholm 2010.

Sverige är fortfarande ett legitimt - men inte ett prioriterat mål.

– Enkelt uttryckt: Sverige är inte Frankrike, säger Mats Sandberg, chef på NCT.

Jihadister som återvänt till Sverige från IS i Syrien och personer som radikaliserats i Sverige pekas ut som det största hotet.

– Vi har ett fåtal islamistiskt motiverade aktörer som har avsikt och förmåga att genomföra attentat, säger Mats Sandberg.

Han uppmanar däremot allmänheten att leva sina liv som vanligt och inte låta hotet utgöra begränsningar i vardagen.

Kommer aldrig chansa med människoliv

Under en presskonferens fick Säpochefen Anders Thornberg flera frågor om hur mycket misstankarna mot Moder Mothanna Magid, 22, spelade in när hotnivån höjdes i höstas. 22-åringen är helt friad från misstankarna och Säpo fick en hel del kritik för hur ärendet hanterats.

– I det här fallet var mannen oskyldig. Men vi hade vid det tillfället konkret information om att det skulle utföras ett terrorattentat i Sverige med kort tidsfönster. Vi kommer aldrig att chansa med människoliv, säger Thornberg.

Han säger vidare att misstankarna mot 22-åringen utgjorde en del i den samlade bedömningen, att läget i omvärlden efter attentaten i Paris också spelade in.

Ygeman: Lagen ska ändras

Inrikesminister Anders Ygeman kommenterar Säpos beslut i ett skriftligt uttalande:

– Jag har stort förtroende för Säkerhetspolisens bedömning och deras arbete för trygghet och säkerhet. Den förändrade hotnivån innebär att vi fortfarande har en förhöjd hotnivå, det måste vi ta på stort allvar. Polis och säkerhetspolis har i och med detta en hög belastning. Sveriges nya strategi mot terrorism blir nu verklighet i alla berörda delar av samhället, med brett stöd i riksdagen genomförs även en rad lagändringar för att möta utmaningarna. 

Både Liberalerna och Centerpartiet välkomnar Säpos besked. Roger Haddad (L) vill nu se fler insatser mot radikalisering, på lokal nivå och i moskéer. Johan Hedin (C) vill att det ska bli kriminellt att stödja terrorism.

En signal till andra myndigheter

Magnus Ranstorp, terrorexpert på Försvarshögskolan i Stockholm, säger till TT att den höjda nivån kom i ett svårbedömt läge efter attacken i Paris.

– Det var ett akut operativt läge och precis efter attacken hade det varit oansvarigt att inte höja terrorhotnivån.

– När nivån nu sänkts förändrar det egentligen ingenting för Säpo. De jobbar ju på i samma takt med operativa ärenden. Men det är en signal till andra myndigheter att de kanske kan dra tillbaka lite.

Följ ämnen i artikeln