Färdtjänstchaufför stod felparkerad i en minut – fick böter

Publicerad 2016-09-02

Färdtjänstchauffören Mirna El-Maoula parkerade på gatan när hon skulle hämta en 80-årig kvinna som inte kunde gå. Efter en minut fick hon en p-bot, skriver HD.

– Han gav mig boten och skrattade. Jag blev väldigt ledsen, det var omänskligt, säger hon till Aftonbladet.

I onsdags skulle färdtjänschauffören Mirna El-Maoula hämta en 80-årig kvinna på Donationsgatan i Helsingborg för att köra henne till Helsingborgs lasarett. För att få ut kvinnan, som var synskadad och inte kunde gå, krävdes det en trappklättrare. När hon var tillbaka till bilen såg hon att en parkeringsvakt var i full färd att ge henne en p-bot. Då hade hon bara stått där i cirka en minut.

– Jag förklarade för honom att jag hade en dam där inne som behövde hjälp och att jag inte hittat någon annan parkeringsplats.

Parkeringsvakten sa att det inte spelade någon roll, han hade även bötfällt om det stod en ambulans eller polis utanför.

– Han gav mig boten och skrattade. Jag blev väldigt ledsen, det var omänskligt.

”Det här är ingen vanlig bil”

Enligt Mirna så hade hon ingen möjlighet att parkera någon annanstans, det enda hon tänkte på var att göra det så smidigt som möjligt för kvinnan.

– Ska jag få böter varje gång jag måste parkera min färdtjänstbil när jag ska hämta någon? Det här är ingen vanlig bil, det är sjukresor. Vem skulle hämtat henne om inte jag gjort det? Kunden blir isolerad om ingen vill köra henne.

Mirna tog dock emot boten och körde kvinnan till lasarettet. I efterhand har hon försökt att få tag på någon på kommunen för att överklaga, men utan resultat. Hon kommer att betala boten, om ingen kan hjälpa henne.

– Vem annars ska betala? Jag kommer i alla fall att göra mitt jobb. Jag kommer aldrig säga nej till att hjälpa sjuka äldre och unga, oavsett hur mycket böter de ger mig.

”Får överklaga hos polisen”

Oscar Grönvall som är trafikchef på stadsbyggnadsförvaltningen känner till fallet och säger att de har pratat med parkeringsvakten. Enligt Oscar skiljer sig parternas historia väldigt mycket, men han kan inte kommentera ärendet på detaljnivå.

– Om det har gjorts något fel får hon överklaga hos polisen som får avgöra om det var rätt med bot eller inte.

Följ ämnen i artikeln