Abrini: Jag är ”mannen i hatt”

Uppdaterad 2016-04-11 | Publicerad 2016-04-09

Mohammed Abrini, 31, kopplas till båda terrordåden i Bryssel och Paris.

Nu erkänner han själv att han är mannen i hatt – som fångades på bild i Zaventem-flygplatsen innan sprängladdningarna detonerade.

Efter dådet uppger han sig ha sålt den uppmärksammade hatten.

Den tredje mannen på övervakningsbilderna från Zaventem-flygplatsen - "mannen i hatt" - har i dryga två veckor varit en gåta för belgisk polis. Två män identiferades omgående men vem den tredje mannen på bilderna var har varit oklart.

Erkänner närvaro

Nu har Mohamed Abrini erkänt i förhör att det är han på den uppmärksammade bilden som visar hur de tre männen skjuter vagnar med väskor framför sig - som enligt åklagaren innehåller de sprängladdningar som dödade 17 av de totalt 35 som dog i terrordåden.

Åklagaren Eric Van der Sypt uppger i en presskommentar till Aftonbladet att Abrini kommit med erkännande om sin närvaro på brottsplatsen "efter att han konfronterats med resultaten av olika tekniska undersökningar".

Kastade bort kläderna

Åklagaren uppger vidare att Mohamed Abrini berättat om vad han gjorde av sina kläder efter dådet. "Han förklarade att han har kastat bort sin jacka i en sopkorg och efter det sålde han sin hatt", uppger Eric Van der Sypt.

31-årige Mohamed Abrini var sedan slutet av november efterlyst för delaktighet i terrordåden i Paris, bland annat ska han ha setts köra en av bilarna som användes i terrordåden i Paris. När den franska polisen gick ut med efterlysningen två veckor efter dåden beskrevs han som "farlig och troligen beväpnad". Fyra månader senare misstänks han ha spelat en avgörande roll i terrordåden i Bryssel.