”Desperat handling”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-26

Oppositionen kritiserar regeringens försök att dumpa arbetslösa på statliga myndigheter

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin och Sven-Erik Österberg (S).

Desperat.

Det är oppositionens kommentar till att regeringen nu vill fylla landets myndigheter med tusentals arbetslösa.

– Det här görs i ett läge då man pressas av väldigt dåliga sysselsättningssiffror, säger Sven-Erik Österberg (S).

Regeringens satsning på att ge arbetslösa något att göra har fått en dålig start. Hittills har bara ett fåtal av de 40 000 ”Lyft”-platserna blivit verklighet och därför kräver regeringen att de statliga myndigheterna hjälper till. 20 000 platser ska fram i år och under hela 2010 kan det innebära att runt 50 000 arbetslösa ska sysselsättas.

Nu reagerar oppositionen.

Stigande arbetslöshetssiffror

– Jag tycker att det verkar vara en desperat handling när det är så enorma volymer som förväntas av de statliga myndigheterna, säger Sven-Erik Österberg (S), talesperson i arbetsmarknadspolitiska frågor.

– Hur ska man hantera det här på ett bra sätt?

Bakgrunden menar Österberg finns i de stigande arbetslöshetssiffrorna i kombination med att valet närmar sig.

– Man har satsat alla kort på skattesänkningar och det hjälper juu inte i det här läget utan det är andra åtgärder som måste in. Och med kort tid kvar till valet vill man väl få en ändring på arbtetslöshetssiffrorna så man kan peka på att man är på rätt väg, säger Sven-Erik Österberg.

”Handlar inte om att frisera”

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin förstår inte kritiken.

– Det här är människor som redan är arbetslösa. De finns i statistiken och det är inte så att de försvinner ur statistiken när vi erbjuder dem en möjlighet till praktik under ett antal månader. Men det ökar deras chanser att komma tillbaka till arbete. Det här handlar inte alls om att frisera några siffror, säger Littorin.

Oppositionen var i höstas positiv till satsningen. Men Sven-Erik Österberg säger att det också krävs betydligt mer utbildning för att möta den stigande arbetslösheten.

– All forskning och erfarenhet visar ju att bästa sättet för att komma tillbaka är ju genom att man kompetenshöjer sig så att man kan ta de jobben som kommer när konjunkturen vänder.

Har du ett av
praktikantjobben?
Praktikplatser på olika statliga
myndigheter