Given Putinseger - men vad händer när han går?

När Ryssland väljer president är Vladimir Putins seger given.

Mest intressant är vad som händer efter hans sista mandatperiod.

Vem ska ta över efter Putin? Kommer han att ändra grundlagen ännu en gång i stället för att avgå?

Det enda som bekymrat Putin inför valdagen är valdeltagandet.

Han vill ha åtminstone 70 procent av rösterna och vill att minst 70 procent av ryssarna ska gå och rösta för att valet ska kännas legitimt. Det första målet kan han uppnå men mätningar pekar mot att inte fler än 55 procent tänker rösta.

Ryska staten har därför drivit en intensiv kampanj för att få folk till valurnorna. I tv, radio och på nyhetssajter propageras för att gå och rösta. Till och med den som tar ut pengar på bankomaten får en uppmaning att gå till vallokalen.

Säkert hoppas presidenten att den senaste internationella krisen efter mordförsöket på den ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter i brittiska småstaden Salisbury ska få ryssarna extra benägna att gå till vallokalen. Känslan av ett yttre hot mot Ryssland kan väcka en del av de många ryssar som bara känner apati inför politiken.

Utpekad

Det faktum att britterna så tydligt pekat ut den ryska staten som skyldig till nervgasattacken och att den kemiska substansen bara tillverkats i Sovjetunionen gör att vissa till och med hävdar att Putin medvetet försökte provocera fram en internationell kris för att öka valdeltagandet.

Den ryske presidenten har sedan länge sett till att eliminera alla motståndare i valet som kan tänkas utgöra ett hot. Kvar finns bara ett antal kandidater vars enda uppgift är att få det att se ut som att det finns utmanare till Putin.

Men Putin fruktar att ett lågt valdeltagande ska undergräva hans auktoritet.

Den ryske presidenten har styrt landet sedan 1999 och kommer om han som planerat lämnar Kreml om sex år att ha styrt landet i nästan 25 år. Då kommer han att vara 71 år.
Frågan är om Putins törs lämna makten. Han har enligt trovärdiga källor samlat på sig en stor förmögenhet. Han har under alla åren vid makten gjort sig ovän med många. Törs han lita på att de som tar över låter honom njuta av sin ålderdom i fred eller kommer Putin att ställas till svars för sina handlingar?

Maffiaboss

Han har själv förföljt affärsmän och politiska motståndare. Rader av affärsmän, politiker, agenter och andra har mördats under hans år vid makten. Ingen kan med hundraprocentig säkerhet peka ut Putin som den som givit ordern men det är många som misstänker att han styrt som en maffiaboss.

En lösning är att inte avgå 2024 utan att i stället byta jobb ännu en gång med premiärminister Dmitrij Medvedev. Det gjorde Putin 2008 och lät sedan skriva om konstitutionen så att en rysk president kan sitta hur många gånger som helst men inte mer än två sexåriga mandatperioder efter varandra.

Att klamra sig fast vid makten är enda sättet för den förre KGB-agenten att känna sig säker på att ingen ny ledare kommer att hämnas på honom.

Maktstrid

Det stundande maktskiftet i Ryssland är en viktig sak även för omvärlden. Många ogillar Putin och det sätt varpå han monterat ned demokrati och mänskliga rättigheter i Ryssland. Men vad händer den dag han försvinner?

En våldsam maktstrid kan utbryta som kan få dagens världsläge att framstå som rena Bullerbyn. Ryssland har en stor arsenal av kärnvapen och även i övrigt kraftfulla militära resurser.

Precis som Putin använt ryssarnas revanschlusta för förödmjukelsen över Sovjetunionens kollaps för att blåsa nytt liv i ryska stormaktsdrömmar kan en efterträdare spinna vidare på samma spår.

Chansen att skiftet efter Putin ska bli lugnt, ordnat och präglas av demokratins revansch är i det närmaste obefintlig.