Morgan Johansson: För många växer upp i kriminella familjer

Så vill justitieministern stoppa rekryteringen till gängen

Av: Christoffer Nilsson, Johanna Rapp, Mattias Sandberg

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Närmare 700 personer ingår i polisens hemliga kartläggning av de kriminella nätverk som styr Stockholm.

Nu reagerar justitieminister Morgan Johansson (S) på Aftonbladets avslöjanden om de 36 minderåriga som kopplas till gängen.

– Vi har låtit alldeles för många barn växa upp i kriminella miljöer och kriminella familjer, säger han.

I polisens hemliga kartläggning av 676 personer som kopplas till kriminella nätverk ingår 36 minderåriga.

De yngsta är 13 år.

Reagerar på granskningen

Aftonbladets granskning har visat att majoriteten av de minderåriga är dömda för brott, där flera har dömts för allvarliga brott som människorov eller grovt narkotikabrott.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson reagerar:

– Barn och unga som rekryteras in i kriminalitet och är på väg dit, där måste Socialtjänsten gå in och ibland omhänderta de barnen och ungdomarna, för att få bort dem från den kriminella miljön.

Justitieminister Morgan Johansson (S) reagerar på Aftonbladets avslöjanden om de 36 minderåriga som kopplas till gängen.
Foto: Stefan Jerrevång
Justitieminister Morgan Johansson (S) reagerar på Aftonbladets avslöjanden om de 36 minderåriga som kopplas till gängen.

” Fler omhändertagande””

Morgan Johansson fortsätter:

– Jag skulle säga att vi har låtit alldeles för många barn växa upp i kriminella miljöer och kriminella familjer. Från och med första juli nu i år så subventionerar staten LVU-omhändertaganden, för det är en ganska dyr insats. Det kostar mellan 5 000 och 9 000 kronor per dygn för att göra en placering på en SiS-institution av en ung människa som är på väg ut i allvarlig kriminalitet. Från och med första juli så tar staten nästan 30 procent av de kostnaden. Det har jag redan hört om att det har medfört att kommuner nu vågar göra fler omhändertagande.

Aftonbladets kartläggning har också visat hur Socialtjänstens utredningar ofta avslutas utan insats när det gäller barnen som kopplas till gängen.

Avböjer vård

Ungdomarna eller familjen har i flera fall avböjt vård.

– Där har vi gett ett uppdrag till Socialstyrelsen att fram förslag av det vi kallar för mellantvång. I dag är situationen den att ofta går man in med öppna social insatser på frivillig basis. Sedan är det steget så långt därifrån till att vidta de här tvångsinsatserna, alltså där man omhändertar barnen, säger Morgan Johanson.

Han fortsätter:

– Men att hitta något däremellan, det vill säga där man kan säga rakt och tydligt till föräldrarna att nu är det så här att ni måste ställa upp nu på de här åtgärderna. Ni har ingen rätt att förhindra de här åtgärderna och försöker göra ni det så kommer vi istället behöva göra ett omhändertagande. Den typen av mellantvång skulle vi behöva se.

”Hårt förtryck”

När det gäller 13-åringarna som i polisens hemliga kartläggning kopplas till kriminella nätverk säger Johansson:

– Det här kan vara barn som vuxit upp i kriminella miljöer. Ibland är det så att familjen har präglats av kriminalitet och där gäller det att vara väldigt tydlig i den delen. Barns rättigheter och barns uppväxtmiljöer måste alltid gå före föräldrarnas eventuella rättigheter och anspråk.

– Därför det handlar inte bara om att förebygga brott och förebygga att de här barnen och ungdomarna hamnar i kriminalitet. Utan vi vet ju också att under deras uppväxt utsätts de också för väldigt mycket brott. Det kan handla om våldsbrott, det kan handla om hårt förtryck. Då måste Socialtjänsten och rättsväsendet i övrigt ha det muskler som behövs för att kunna ingripa. Det är bland annat därför som vi nu subventionerar LVU-omhändertagande, familjehemsplaceringar och också går ut med direkt riktad medel för att stärka Socialtjänsten.

Enligt Johansson kan sekretessen mellan myndigheter vara ett problem när det gäller att bekämpa kriminella nätverk.

– Jag gav därför Brottsförebyggande rådet i uppdrag att se över den här frågan. Jag är beredd naturligtvis att gå in och ändra i sekretesslagstiftningen för att underlätta för samverkan kring individer. Om det skulle behövas.

LÄS FLER ARTIKLAR I GRANSKNINGEN

UNIK KARTLÄGGNING: Här är gängen som sprider skräck i Stockholm
21-åringen leder gänget ”Husbys hyenor”
Skjutningarna i Stockholm rekordökar - här är alla dåden 2020
Gänget misstänks ha lurat äldre på miljonbelopp - levde lyxliv på Stureplan
Hela granskningen Nätverken - läs alla artiklar här

PODD Granskningen – så styr gängen Stockholm

Aftonbladet Daily, med Christoffer Nilsson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE