Svenska Ossian, 29, är strandad på en parkering i Turkiet

Uppdaterad 2023-02-15 | Publicerad 2023-02-10

De flydde för sina liv och har de senaste dagarna bott i en bil utanför den turkiska staden Hatay.

Svenske Ossian Heimdahl och hans turkiska fru Gizem Barutcu gör nu allt i sin makt för att ta sig tillbaka till Sverige.

– Jag fick tag i den svenska ambassaden först igår. Då berättade de för mig att det inte fanns något de kunde göra.

Helsingborgaren Ossian Heimdahl, 29 år och hans turkiska fru Gizem Barutcu, 25, var sekunder från att dö när de flydde jordbävningen i Turkiet i måndags.

Paret befann sig i en lägenhet tillsammans med Gizem Barutcus mamma och styvfar i staden Hatay när huset började skaka.

– Först lät det jättehögt sen blev det knäpptyst och becksvart. På något mirakulöst sätt lyckades vi ta oss ut från huset innan det rasade, säger Ossian Heimdahl och beskriver hur husets tak då föll in.

Svenske Ossian Heimdahl och hans turkiska fru Gizem Barutcu

Flera familjer bor på parkeringen

Familjen fick inte med sig några värdesaker – förutom ett par nycklar till bilen.

– Vi hoppade in och gasade där ifrån. Vi ville bara till trygghet. Det var helt sjukt hur det såg ut. Bilar låg på taket, hus var raserade till marken. Människor skrek och grät. Allt var kaos, säger Ossian Heimdahl.

De körde till styvfaderns kusin hus utanför staden.

– Kusinens hus är intakt, men det är ingen som vågar vara där inne på grund av efterskalv. Vi har bott i vår bil på parkeringen tillsammans med flera andra familjer sedan i måndags.

De senaste dagarna har Ossian bott i en bil utanför den turkiska staden Hatay.

Första natten öste regnet ner, medan åska varvades med blixtar. Men sedan dess har det varit bättre väder.

– Fast det är fortfarande väldigt kallt på nätterna. Men på dagarna när vi bara sitter på parkeringen så värmer solen.

Ossian Heimdahl säger att de inte fått form av hjälp från några myndigheter – varken svenska eller turkiska.

– Det är civilpersoner som har kommit hit med soppa och vatten. Härom dagen kom en lastbil med mensskydd till kvinnor och blöjor och våtservetter till barn. Sen kom en bonde hit med massa potatis. Det kändes tryggt, att vi visste att vi skulle få äta de kommande dagarna.

Får ingen hjälp från myndigheter

Gizem Barutcus familj åkte på onsdagen tillbaka till Hatay och kunde hämta en mobiltelefon. Dock är det sällan som den har täckning, vilket gör det svårt för Ossian Heimdahl att kontakta svenska myndigheter.

– Jag fick tag i den svenska ambassaden först igår. Då berättade de för mig att det inte fanns något de kunde göra för att hjälpa mig.

Enligt Ossian Heimdahl sa ambassaden att han var tvungen att ta sig till i Istanbul för att kunna få ett nytt pass och åka hem, vilket ligger drygt 100 mil bort.

”Vi försöker överleva varje dag, men vi får ingen hjälp”, säger Ossian.

– Jag kan inte ta mig ut på vägarna. Det är jättefarligt med efterskalv och sedan så är det osäkert om jag har tillräckligt med soppa i bilen. Och de har redan sagt att de inte kan hjälpa Gizem. Vad ska jag göra, lämna henne här?, säger han.

Vägarna har stängts av för allmänheten så att ambulans och räddningstjänst lättare ska kunna ta sig runt i staden.

– Tänk om jag kör härifrån och hamnar mitt ute i ingenstans. Vi kommer inte härifrån. Vi kommer att stanna på den här parkeringen. Vi försöker överleva varje dag, men vi får ingen hjälp.

Myndigheternas svar

Migrationsverket svarar i ett mejl till Aftonbladet.

”Det är med sorg och stor förståelse som även Migrationsverket tar till sig rapporter om situationen efter den senaste jordbävningen i både Syrien och Turkiet. Men Migrationsverkets uppdrag är att pröva ansökningar. Ansökningsprocessen och den tid som det tar för oss att pröva ansökan om visum eller andra tillstånd påverkas idag tyvärr inte av det akuta läge som nu hårdast drabbat de två länderna”.

Senare återkom även Utrikesdepartementet till Aftonbladet.

”Vi har full förståelse för att svenskar som befinner sig i de drabbade områdena befinner sig i en mycket utsatt situation.Svenskar på plats uppmanas att följa lokala myndigheters råd och anvisningar samt att löpande följa händelseutvecklingen via reseinformationen, nyhetsrapporteringen genom massmedia och lokala myndigheters informationskanaler. Vi är medvetna om att det i nuläget är svårt att ta sig från de drabbade områdena”.

Ossian är nu strandad på en parkering i Turkiet.