American XL bully avlivas – Storbritannien förbjuder kritiserade kamphunden

Får 2 700 kr om de avlivar sin hund

TT

Uppdaterad 2023-11-01 | Publicerad 2023-10-31

Arkivbild av American XL bully

Den amerikanska kamphundsrasen American XL bully förbjuds i Storbritannien.

Hundägare som avlivar sina djur kompenseras med 200 pund.

Hundrasen förs upp på listan över förbjudna raser vid nyår, och får därefter inte avlas, säljas, ges bort eller bytas mellan ägare. Det blir inte heller tillåtet att låta hunden vandra fritt utan koppel och munkorg på allmänna platser i England och Wales, skriver The Guardian.

Från den första februari ska de britter som valt att behålla sina hundar ha anmält dem till registret för undantagna hundraser, vilket i sin tur kräver att de kastreras och id-märks.

Avlivning kompenseras med 2 700 kronor

”Vi vidtar snabba och bestämda åtgärder för att skydda allmänheten från tragiska hundattacker”, säger miljöminister Thérèse Coffey i ett uttalande.

Hundägare som väljer att avliva sina djur ska kompenseras med 200 pund, motsvarande 2 700 kronor, rapporterar Sky News.

”American XL bully en fara för allmänheten”

I september avled en man i Staffordshire i vad som misstänks ha varit skador från två American XL bully-hundar. Premiärminister Rishi Sunak förklarade då att rasen utgör en fara för allmänheten.

– Det är uppenbart att det här inte handlar om en handfull dåligt tränade hundar, det är ett beteendemönster och det kan inte fortsätta, sade Sunak efteråt.

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak förklarade i september att hundrasen American XL bully utgör en fara för allmänheten. Arkivbild.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln