IS/Daesh (Islamiska staten)

Franska IS-fångarnas familjer går till rätten

Av: 

TT

NYHETER

Familjerna till de franska IS-fångar som hålls i kurdiska fångläger i Syrien går till domstol för att protestera mot hur Frankrikes regering har hanterat frågan, skriver Le Figaro.

De anhöriga påstår att utrikesminister Jean-Yves Le Drian har vägrat att ta hem kvinnliga IS-fångar och deras barn till Frankrike, och att han har gjort sig skyldig till att ha försummat att ge dem hjälp trots den svåra situation som de befinner sig i.

Fler än 200 franska barn och deras mammor hålls i fångläger i Syrien under förhållanden som utsätter dem för livsfara, enligt familjerna. En av deras advokater, Marie Dosé, uppger att en tolvårig fransk pojke dog i fånglägret al-Hol i förra veckan.

"Det är ett politiskt motiverat beslut att inte rädda dessa barn och mödrar som hålls godtyckligt fängslade", säger Dosé.

Frågan om IS-fångarna och deras barn har återkommande diskuteras i fransk politik under det gångna året. I mars återfördes fem barn till Frankrike, och i mitten av juni återfördes tolv barn varav merparten föräldralösa.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert:

LÄS VIDARE

Här släpper USA 36 000 kilo bomber på IS-ö

ÄMNEN I ARTIKELN

IS/Daesh (Islamiska staten)

Frankrike

Fransk politik

Syrien

Jean-Yves Le Drian