Kritik mot nya EU-regler för palmolja

Bryssel, TT:s korrespondent

Uppdaterad 2019-03-28 | Publicerad 2019-02-11

Oljepalmsplantage på Sumatra. Till höger ett regnskogsträd som av någon anledning lämnades kvar när skogen höggs ned. Arkivfoto.

Biobränsle gjort av palmolja ska fasas ut i EU fram till 2030. Import från små odlingar ska ändå fortsatt tillåtas – vilket nu får skarp kritik från miljöhåll.

"Det är bra att EU-kommissionen står fast i sitt beslut om utfasning av palmolja som biobränsle. Men det är oroande att man vill tillåta såpass stora kryphål", skriver exempelvis svenska EU-parlamentsledamoten Linnéa Engström (MP) i ett uttalande.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har EU-kommissionen konstaterat att 45 procent av de utvidgade palmoljeodlingar som finns i dag var täckta av skog 2008. Motsvarande siffror för sojabönor och solrosor och raps ligger på endast 8 respektive 1 procent.

Stora palmoljeproducenter som Indonesien och Malaysia har protesterat ilsket mot EU:s utfasning. Samtidigt hoppas miljöaktivister på ännu hårdare tag.

– Slaget är inte över. Tid finns fortfarande för att stänga kryphålen, säger nederländske EU-parlamentsledamoten Bas Eickhout enligt Reuters.

Följ ämnen i artikeln