Gjorde Islamiska staten en felkalkyl?

Jordaniens hämnd och avskyn i arabvärlden ställer frågan om Islamiska staten gjorde en felkalkyl när man avrättade en jordansk stridspilot.

Leder den bestialiska handlingen till att arabländerna ökar sitt stöd till USA:s försök att krossa IS?

Att tolka vilka överväganden som ligger bakom en extrem terroristgrupps handlingar är inte lätt. Drivs de av en logisk strategi eller är de oberäkneliga?

Om IS brände ihjäl den jordanska piloten i en bur för att skrämma Jordanien och andra länder från att delta i USA:s internationella koalition mot IS så verkar de ha bitit sig själva i svansen.

Reaktionen i Jordanien har blivit den rakt motsatta. Kung Abdullah har redan som hämnd intensifierat bombningarna av IS.

Stora delar av det jordanska samhället verkar ha svetsats samman i en åtminstone tillfällig nationell samling där Islamiska staten just nu är något av det mest hatade som finns. Förutom demonstrationer på gatorna symboliseras detta också av drottning Rania som inför världens kameror kramade om änkan till den avrättade piloten.

På kort sikt verkar beslutsamheten att besegra IS snarare ha stärkts än försvagats. Hur det blir på lång sikt är svårare att veta.

Förklara krig

Långtifrån alla invånare i Jordanien, Saudiarabien och andra länder vars regeringar förklarat krig mot IS är bekväma med att slåss på USA:s sida i en kamp mot andra muslimer.

När USA i början av 90-talet med FN:s stöd drog ihop en koalition för att kasta ut Irak från Kuwait efter att Saddam Hussein invaderat grannlandet, reagerade mångat konservativa muslimer negativt på att västerländska trupper var stationerade på arabisk mark. En av dessa var Usama bin Ladin, ledare för al-Qaida. Kuwaitkriget var ett av skälen till att han startade sina terroraktioner riktade mot USA.

Den typen av känslor kan lätt flyta upp till ytan igen.

Tänker man ett steg till så kanske detta är vad IS egentligen vill uppnå. Att arabvärldens regeringar ska intensifiera sin kamp mot gruppen och att det i sin tur leder till opposition bland de arabiska befolkningarna. En opposition som kan ge IS många nya villiga rekryter och leda till att det kan utöka sitt kalifat, den religiösa stat man utropat i delar av Syrien och Irak.

Bara retorik

IS mål är att lägga hela den muslimska världen under sig.

Logiken kan verka en smula grumlig men faktum är att al-Qaida hämtade och hämtar sitt största stöd från konservativa arabländer som Saudiarabien. Av de 19 terrorister som genomförde terrordåden i USA 2001 var 15 från Saudiarabien. Rika affärsmän från Saudiarabien och andra gulfstater var med och finansierade al-Qaida och uppges nu tillhör dem som ger stora belopp till IS.

IS:s föregångare, al-Qaida i Irak, grundades av en jordanier, Abu Musab al-Zarqawi som sedermera dödades av USA.

Även om Jordanien vid första påseendet kanske är det mest västvänliga arablandet så finns det helt andra stämningar under ytan. Landet har en säkerhetstjänst som inte lägger fingrarna emellan för att hålla den militanta islamismen i schack. Man har dessutom dryga tre miljoner palestinska flyktingar vars politiska lojaliteter knappast är med USA.

När Jordaniens kung Abdullah snackar om att han med USA:s hjälp ska krossa IS så är det mest retorik.

Vägrar

Jag har inte hört en enda militär expert som tror att det går att besegra IS bara genom bombningar från luften. Marktrupper måste till. Hittills har Jordanien och övriga stater i området, bortsett från Iran, vägrat ställa upp med marktrupper.

De enda som vid sidan av den utskämda irakiska armén, som la benen på ryggen när IS drog fram med sin skrämselpropaganda i somras, står upp mot IS på marken är kurdiska soldater från Irak och Syrien. Men de kommer inte att ensamma klara att köra ut IS.

Följ ämnen i artikeln