Från jagad islamist till CIA-spion

Publicerad 2015-01-22

MANCHESTER. Morten Storm var nära vän med en av världens mest jagade terrorister: Al-Qaida-ledaren Anwar al-Awlaki, som tros vara hjärnan bakom massmordet i Paris.

De skulle offra sina liv för varandra.

Men för fyra år sedan förrådde han sin vän och USA dödade terrorledaren i en brutal drönarattack.

Nu berättar Morten Storm om sitt dubbelliv. En Bandidosmedlem som blev hårdför islamist och slutligen CIA-spion.

– I flera år var hat min enda drivkraft, säger Morten Storm till Aftonbladet.

Få västerlänningar har en lika bra inblick i al-Qaida i Jemen, den grupp som tog på sig ansvaret för massmorden på tidningen Charlie Hebdo i Paris, som danske Morten Storm, 39.

Han var nära vän med ledarskiktet. Han skaffade dem pengar, datorer, telefoner.

2010 hjälpte han den dåvarande högste ledaren USA-födde Anwar al-Awlaki få en tredje fru – en ung kroatisk kvinna som bytte storstadslivet i Zagreb mot ett liv på flykt i enkla hus och tält i den jemenitiska obygden.

Hennes kärlekslycka varade dock inte länge.

Al-Awlaki dödades i en drönarattack 2011. Bomben som träffade hans fordon var kraftig. En bit hud från pannan var det enda som fanns kvar av en av världens mest fruktade terrorledare.

Awlakis död var en seger för amerikanerna. Och mycket tyder på att de fick avgörande information om var han fanns av just Morten Storm.

I flera år jobbade Storm som dubbelagent åt danska säkerhetspolisen PET, amerikanska CIA, brittiska MI5 och MI6. Enligt honom själv har hans information lett till att ett 30-tal misstänkta terrorister dödats.

"Terrorcellerna i Europa håller på att vakna"

I en liten tv-studio i Manchester sitter Morten Storm, 39, och gäspar. Mediebolaget BBC:s redaktion utanför är nästan öde. Bara en handfull journalister som förbereder nästa dags morgonprogram stirrar in i sina skärmar när klockan närmar sig ett på natten.

– Kan du höra mig Martha MacCallum? frågar han med blicken riktad mot en stor kamera framför sig.

Martha MacCallum är programledare på amerikanska tv-kanalen FOX. Hon presenterar Morten Storm som "före detta terrorist".

– Jag har aldrig begått terrorbrott, rättar han.

Efter attackerna i Paris intervjuas han i flera internationella medier. Han ger korta, slagkraftiga svar.

"Terrorcellerna i Europa håller på att vakna", "Samarbetet mellan al-Qaida och IS är oroväckande."

Efter några minuter är allt över. En assistent till Martha MacCallum tackar honom och säger att han var "great".

Underkastelse som befrielse

Några timmar tidigare äter han middag med Aftonbladet på en hotellrestaurang i Manchester. Morten Storm skrattar när kyparna kommer med biffarna till bordet.

– Kan du förstå att jag har glömt hur man använder vänstern när man äter?

Att äta med vänsterhanden är förbjudet enligt den strikta tolkningen av islam som han bekände sig till i flera år. Det fanns regler för allt; hur man går in på toaletten (vänster fot först), hur man äter (alltid med högerhanden), vilka böner som ska läsas innan man har sex med sin fru.

Han gav upp sin fria vilja. Han blev som en robot. Och det var en befrielse.

I hela sitt liv var han på jakt efter en trygg tillvaro, en gemenskap. Han fann den inte hos sin familj i danska Korsør. Fadern valde spriten framför sonen och modern gifte sig med en våldsam man. Inte heller bland de unga ligisterna i hemstaden eller bland mc-gänget Bandidos. Han var den yngste ledaren för en Bandidos-avdelning i Danmark, samtidigt som det blodiga mc-kriget med Hells Angels pågick i Norden i mitten av 1990-talet.

En dag, 1997, började han läsa en bok om profeten Muhammeds liv. Berättelsen om den faderlöse analfabeten som mot alla odds startar en världsreligion genom att följa sin övertygelse tilltalade honom.

Äntligen någonting som kunde hjälpa honom tygla sin våldsamhet och tvinga honom till självdisciplin, trodde han då.

Döpte sonen till Osama

Från 1997 och några år framåt var han hängiven islamist. Han bodde i Danmark, Jemen, England. Han döpte sig själv till Murad och sin förstfödde son till Osama för att hylla terrorledaren Osama bin Ladin.

”Död åt Danmark", ropade han tillsammans med de andra islamisterna i Jemens huvudstad Saana efter att Jyllands Posten publicerat teckningar av profeten Muhammed.

Flera personer som han lärde känna under dessa år dök upp på tidningarnas förstasidor världen över utpekade som terrorister.

I engelska Luton blev han bekant med en ung, blyg svensk-irakier.

Taimour Abdulwahab tyckte att Morten var för radikal. Morten kritiserade honom för att hans fru inte täckte sitt hår ordentligt. Då trodde han aldrig att killen som extraknäckte som försäljare på en herrekipering skulle spränga sig själv i Stockholm.

– Det är sällan de som skryter mest som blir terrorister, säger Morten Storm.

Förlorade sin tro

– Varför vill Allah att människor dödar andra människor?

Den frågan från en engelsk kollega fick Morten att börja ifrågasätta sitt liv.

Koranen kanske inte var boken utan några motsägelser, som han trodde. Han kände sig inte längre hemma bland sina islamistiska vänner som rättfärdigade terrordåd mot civila och som hatade alla; rasisterna i Luton, shiiterna, USA, de egna imamerna som vägrade uppmana till väpnad kamp.

2007 ringde Morten en av agenterna i danska säkerhetspolisen som tidigare förhört honom. När de möttes på ett hotellrum beställde han en baconmacka och en Carlsberg.

– Det var mitt sätt att säga "jag är på er sida".

Hjälpte CIA döda en av världens farligaste

Anwar al-Awlaki var en världens farligaste människor. Och Morten Storms vän. De lärde känna varandra redan 2002. I likhet med tusentals av hans lärjungar imponerades Morten Storm av al-Awlakis bildning, hans gästfrihet och hans förmåga att på flytande engelska förklara komplicerade trossatser. 

– Han hade gett sitt liv för mig utan att tveka. Jag tvingas leva med vetskapen om att jag bidragit till hans död.

al-Awlaki fördömde flygattackerna i New York. Men han radikaliserades allt mer genom åren. Han uppmuntrade massmord på oskyldiga, flera kända terrorister var hans elever eller sög i sig vartenda ord han sa i sina nätvideor.

Said Kouachi, en av bröderna som mördade journalisterna på Charlie Hebdo ska ha träffat honom 2011 strax innan han dog. al-Awlaki kan ha inspirerat bröderna till massakern på tidningsredaktionen.

– Om han inte blev stoppad skulle ännu fler oskyldiga ha dött, säger Morten Storm.

Ständiga dödshot

När han tog klivet in i offentligheten i oktober 2012 klippte underrättelsetjänsterna alla band till honom. Morten Storm känner sig sviken av CIA, som vägrade betala ut de fem miljoner dollar som var prislappen på al-Awlakis huvud. Danska PET hade lovat honom fast jobb, men höll inte löftet, enligt Storm. Själv tror han att CIA gärna hade velat se honom död.

Islamister i Syrien la upp en video 2013 där de övar prickskytte på ett foto av honom. Dödshoten är vardag, i tisdags greps en 31-årig man i Köpenhamn som via Facebook hotade att skära halsen av honom.

Morten Storm bor på hemlig ort, men säger att han inte är rädd. Sina två barn träffar han sporadiskt, han har två äktenskap bakom sig. Islam har han lämnat helt. Nu är han snarare islamfientlig.

– Det finns hundratals miljoner fina muslimer, men den politiska och våldsamma islam gör jag allt för att bekämpa.

Hollywood-film och två böcker

Hans liv kommer snart att bli Hollywood-film. Två böcker är redan publicerade, en skriven tillsammans med en av CNN:s terrorexperter. Reportrarna på danska tidningen Jyllands Posten, som först berättade om Morten Storm, har belönats med ett av de finaste europeiska journalistpriser för att de lyckades belägga hans historia. Storm var smart nog att inte slänga sin mejlkorrespondens med Awlaki. I hemlighet bandade han samtal med CIA och PET-agenter och sparade andra dokument som bevisar att han levt dubbelliv i flera år.

– Jag lider än i dag av posttraumatiskt stressymptom. Det var fruktansvärt farligt och jobbigt. Men jag känner att jag inte hade något annat val.

ANWAR AL-AWLAKI

Född i New Mexico 1971. Amerikansk medborgare. Civilingenjör vid Colorado State University och utbildad i ledarskap vid San Diego State University.

Familjen är välkänd i Jemen. Fadern Nasser al-Awlaki var tidigare jordbruksminister.

Al-Awlaki var även imam i moské i Denver, San Diego och Falls Church. Två av moskéerna besöktes av terroristerna som senare utförde dåden 11 september 2001.

Reste till Jemen 2004, där han undervisade på universitet. Greps 2006, misstänkt för samröre med al-Qaida. Släpptes i december 2007, sedan han förklarat sin ånger.

Hade personliga kontakter med Umar Farouk Abdulmutallab, som försökte spränga ett plan över Detroit genom att antända en bomb i sina kalsonger på juldagen 2009.

Nära mejlkontakter med armépsykiatern Nidal Malik Hasan, som sköt 13 personer vid militärbasen Fort Hood i Texas 5 november 2009.

Källa: TT

Följ ämnen i artikeln