Etan Patz, 6, försvann bara steg från sitt hem

Publicerad 2012-04-21

Nu river polisen lägenheten där man tror pojken kan ha gömts 1979

Etan Patz var sex år när han försvann spårlöst på väg till skolbussen.

Nu – 33 år senare – river New Yorkpolisen en källarlägenhet där pojken kan ha gömts.

Bara steg från hans hem.

1979 genomfördes en massiv sökinsats när Etan Patz, 6, försvann. Över 100 polismän med hundar sökte i flera veckor. Men New Yorkpolisen och FBI:s jakt på pojken som försvann en morgon när han var på väg till skolbussen slutade resultatlös.

2001 förklarades Etan död i lagens mening.

Men nu är jakten i gång igen. En källarlägenhet i samma kvarter som Etan försvann i från revs i går av poliser med tryckluftsborrar och basketbollstora betongklumpar bars ut, skriver AP.

– Vi är här 33 år efter hans försvinnande och vi kommer inte sluta, säger FBI-talesmannen Tim Flannelly till AP.

Huvudmisstänkts tillfälliga bostad

Lägenheten ligger bara steg från Etans hem och platsen där han sist sågs. FBI:s huvudmisstänkte, Jose Ramos, bodde till och från i lägenheten 1979 och när utredningen öppnades igen för två år sedan låg fokus på källarbostaden, skriver ABC News.

Jose Ramos har tidigare, enligt AP, erkänt att han förgripit sig på barn och dejtade vid tiden för Etan Patz försvinnande pojkens barnvakt. Lägenhetens läge och att en hantverkare (inte Ramos) som bodde där varit vän med Etan väckte polisens intresse då.

Men först nu har man hittat ledtrådar som gjort det möjligt för dem att genomsöka den med rättsmedicinskutrustning som inte fanns för 33 år sedan, enligt källor till AP. En likhund ska de senaste veckorna ha signalerat vid byggnaden.

River väggar och tak

Enligt polisen talesman Paul Browne kommer den tekniska undersökningen pågå i fem dagar. Under den tiden ska golv och väggar rivas upp i jakten efter ledtrådar, till exempel blodspår, kläder eller människorester, skriver AP. Betonggolvet ska vara nylagt kort efter pojkens försvinnande, skriver CNN.

Ramos har aldrig åtalats för försvinnandet och har tidigare förnekat all inblandning. Men Etans föräldrar har drivit en privat process mot Ramos där han dömdes som ansvarig, till stor del beroende på att han vägrade att bestrida processen.

Sökandet i lägenheten påskyndas då Jose Ramos ska bli frigiven i november efter ett 20 år långt fängelsestraff för att förgripit sig på en åttaårig pojke, skriver AP.

Som Lindberghkidnappningen

Etan Patz försvinnande skakade USA för 33 år sedan och var ett av de mest uppmärksammade fallen på den tiden. Hans ansikte var ett av de första att synas på efterlysningar på mjölkpaket, skriver AP.

– Något liknande hade vi inte sett sedan Lindberghkidnappningen, säger Paul Brown till AP.

Men sedan 1979 har hans föräldrar svävat i ovisshet.

– Jag kväljer fortfarande av rädsla när jag tänker på vad det här barnet måste ha känt när han förstod att han blivit förrådd av en vuxen, sa hans pappa i en intervju 2009 enligt ABC News.