Tre gripna för planerat terrordåd

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-05

Skulle slå till mot flygplats och militärbas

Tre män har gripits, misstänkta för en planerad terrorattack mot flygplatsen i Frankfurt samt en amerikansk militärbas.

Männen hade även planer på att slå till mot flera nattklubbar.

Den 11 september skulle bomberna brisera, sex år efter terrorattackerna mot USA, rapporterar tyska Die Welts nätupplaga.

Islamistisk terrorgrupp De tre gripna planerade ett terrordåd mot bland annat Frankfurts flygplats.

Männen som alla är under 30 år, greps på tisdagskvällen. Två av dem är tyska medborgare, medan den tredje är från Pakistan, rapporterar radiostationen Sudwestrundfunk (SWR).

Enligt den tyske federale åklagaren ska männen tillhöra en islamistisk terrororganisation.

Ledaren för gruppen uppges komma från Bayern. Han har en längre tid rört sig i islamistiska kretsar och enligt SWR kan mannen ha blivit tränad i ett terroristläger.

Den andre gripne tysken är från Saarland. Båda tyskarna ska enligt tidningen Spiegel ha konverterat till islam.

Sprängämnen

Spaningarna mot de unga männen ska ha pågått i flera månader och männen ska ha kommit mycket långt i sina planer.

– Därför vet vi utan någon som helst tvekan att de planerade attacker som hade fått allvarliga konsekvenser, säger kristdemokraten Wolfgang Bosbach till tv-kanalen N24. Han tillade att männen hade köpt kemikalier som skulle användas till bombtillverkningen. Enligt Die Welt ska det röra sig om högkoncentrerad väteperoxid som är hållbar i max en vecka. Den blandas med andra kemikalier och på så vis kan man enkelt framställa sprängämnen.

När männens greps ska de enligt den tyska tv-kanalen ZDF ha varit i färd med att bygga en bomb i en sommarstuga.

I samband med gripandet sökte polisen även igenom andra bostäder och i en av de terrormisstänktas lägenheter ska man ha påträffat sprängämnen.

Ett omedelbart hot

De tre männen ska enligt uppgifter ha varit nära att lyckas med det planerade attentatet.

– Det var fråga om ett omedelbart hot, säger den tyske försvarsministern Franz Josef Jung till radiostationen ARD-Morgenmagasin.

Han ville på onsdagsmorgonen inte kommentera händelserna närmare.

Männen hade även planerat hot mot tyska nattklubbar som var populära bland amerikanerna. Det visar dokument som polisen ska ha hittat på platsen, rapporterar ZDF.

Presskonferens

Tyska och amerikanska myndigheter har tidigare varnat för det ökande terrorhotet mot Tyskland och har redan tidigare vidtagit utökade säkerhetsåtgärder.

Den internationella flygplatsen i Frankfurt är Tysklands största flygplats och en av de största i Europa. Den amerikanska Nato-kontrollerade militärbasen i tyska Ramstein har en viktig funktion i de amerikanska militära operationerna i Irak och Afghanistan.

– Vi vill tacka Tyskland för deras ansträngningar att skydda oss, sa kapten Jeff Gradeck som är talesman för USA:s militära ledning i Stuttgart.

En presskonferens har utlysts till klockan 11.00 i dag.