Klimathot kan kyla Sverige

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-04-25

Nya rön: Inte säkert att Norden påverkas som man trott av global uppvärmning

I stället för att Sverige blir den nya Rivieran kan Norden och resten av Europa i framtiden bli betydligt kallare än vad forskarna förutspått, trots klimatförändringarna.

Ny banbrytande forskning visar att när södra Atlanten blir varmare svarar Nordatlanten – med att bli kallare.

När jorden blir allt varmare kommer södra Sverige att få medelhavsklimat, och även resten av Europa blir betydligt hetare än i dag, enligt flera forskningsrön.

Men det är långtifrån säkert att vår del av världen kommer att få så kraftigt höjda temperaturer som förutspås av bland andra FN:s klimatpanel IPPC.

Som en gungbräda

En grupp forskare i Lund har genom ny forskning visat att när temperaturen höjs i Sydatlanten så svarar de norra delarna av världshavet med att bli kallare.

Klimatet beter sig som en gungbräda, och det mönstret har varit tydligt vid alla klimatförändringar sedan den senaste istiden för 10 000 år sedan.

Orsaken till gungbrädemönstret ligger antagligen i havsströmmarna.

– Något har förmodligen hänt med havsströmmarnas cirkulation. Strömmarna drivs av att det nybildas djupvatten i Nordatlanten. Djupvattnet skapar sydgående undervattensströmmar som i sin tur driver på ytvattensströmmarna norrut, säger Svante Björck, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Nederbörd försvagar strömmen

– Vi vet ju inte vad med säkerhet som kan hända. Men man kan mycket väl tänka sig att den Nordatlantiska Strömmen försvagas ytterligare, detta som en effekt av den ökade nederbörden i ett varmare klimat. För Europas del innebär det inte ett arktiskt klimat men förmodligen ett kallare klimat än vad IPCC-prognoserna anger, fortsätter Svante Björck.

För att upptäcka mönstret har forskarna studerat borrkärnor som tagits upp från sjöbottnar och torvmossar både i norr och söder. Genom att analysera klimatet vid olika tidsepoker kan de se att varmt klimat i söder har mötts av kallare temperaturer i norr, och att mönstret kan skönjas 10 000 år bak i tiden.

Forskarna tror däremot inte på scenariot att Gulfströmmen skulle stanna av och orsaka en istid i Norden - strömmen anses för stor.

Karin Thurfjell

Följ ämnen i artikeln