Maud Olofsson vägrar KU-granskning

Publicerad 2014-03-25

Förra näringsministern Maud Olofsson (C) vägrar infinna sig vid Konstitutionsutskottets granskning av den kritiserade Nuon-affären.

– Det har inte hänt på mer än 20 år att någon vägrat granskning. Det är väldigt allvarligt, säger Peter Eriksson, KU:s ordförande (MP).

I nästa vecka planerar KU att dra i gång förhör som rör vem i regeringen som visste vad och när man visste, i samband med Vattenfalls starkt kritiserade köp av nederländska Nuon. En affär på närmare hundra miljarder kronor.

Men redan i dag fick utskottets ledamöter anledning att behandla affären.

Orsak: Ett brev från den förra näringsministern och C-ledaren Maud Olofsson, då ansvarig för affären, damp ned på KU:s bord.

”Känns svårt för mig”

I brevet meddelar Olofsson att hon tackar nej till granskning.

"Jag ber att få tacka för inbjudan till utfrågning i KU med anledning av Vattenfalls kqp av Nuon 2009. Då detta tilldrog sig för ca fem år sedan så känns det svårt för mig att kunna komma till KU och svara på alla frågor, så många år efteråt. Mycket har hänt sedan dess och jag har inte varit inne i detaljer i ärendet på väldigt länge så jag skulle ha svårt att svara på dylika frågor. Det hade varit en helt annan sak om granskningen varit kort efter min avgång. Jag vet också att departementen har svarat skriftligen på era frågor och jag har inget mer att tillägga." skriver hon bland annat och ger också en kort sammanfattning av hur hon ser på det som skedde 2009.

Tilltaget upprör KU:s ordförande Peter Eriksson, som direkt efter sammanträdet ringde upp Maud Olofsson i ett försök att få henne att ändra sig.

– Jag försökte övertyga henne om vikten av att hon kommer. Men jag har inte lyckats. Hon tycker att hon har sagt det hon vet och att hon glömt bort rätt mycket om vad som egentligen hände, säger han.

Det är dock ett svar som Peter Eriksson inte är nöjd med.

– Det finns fortfarande så mycket oklarheter kring den här affären att det är viktigt för svenska folket att vi försöker reda ut den allt som går. Det här handlar om en affär på närmare hundra miljarder, det största köp av företag som staten någonsin har gjort.

”Dåligt för henne och C”

Om Maud Olofsson vidhåller sin vägran att infinna sig finns det ingenting Konstitutionsutskottet kan göra. Reglerna säger att en avgången minister inte kan tvingas till förhör.

– Jag tror att det är dåligt både för henne och för Centerpartiet om hon fortsätter vägra. Det startar mer frågor om hon försöker dölja något, säger Peter Eriksson.

Tackat nej till att komma har även Elisabeth Thand Ringqvist, Maud Olofssons dårvande nära medarbetare, gjort. Hon står bakom de ifrågasatta anteckningar som återfinns i ett regerings-pm och som ser ut att visa ett klartecken för affären från statsministern och övriga regeringen.

– Det har jag större förståelse för. Det är ministern som är ansvarig. Och Thand Ringqvist har i alla fall erbjudit sig att svara på frågor skriftligen, säger Peter Eriksson.

Aftonbladet söker Maud Olofsson.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) fick under tisdagen frågor om Olofssons vägran. Han menade att "det är upp till henne om hon vill komma" då reglerna inte är tvingande. Till TT säger han:

– Jag har som regeringschef det samlade ansvaret att uppträda inför KU och kan svara på alla frågor.