Vitlök minskar risk för tidig födsel

Publicerad 2013-10-02

Stor affär

Vitlök i början och russin i slutet av graviditeten leder till minskad risk att föda för tidigt, enligt en studie vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Närmare 20 000 gravida kvinnor har undersökts och av dem födde fem procent för tidigt. De kvinnor som ätit mer vitlök än genomsnittet, särskilt i början av graviditeten, hade 30 procent mindre risk att föda för tidigt. För de kvinnor som åt mycket torkad frukt, särskilt russin, mot slutet av graviditeten, var risken 40 procent mindre.

Tydligt samband

Sambandet finns där tydligt men forskarna är försiktiga och anser att det krävs fler studier innan några kostråd ändras.

– Med en sådan här undersökning kan man aldrig helt utesluta att även andra faktorer kan påverka. Enda sättet att komma till en absolut slutsats är att göra en randomiserad (slumpmässigt urval) kontrollerad studie, säger professor Bo Jacobsson till TT.