Arktisk kyla sveper ner över Sverige

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-26

Farliga vägar, bitande kyla, snöstorm i syd och flera varningar för extremt väder.

Helgen bjuder på riktigt vinterväder i hela Sverige.

– Det blir väldigt mycket kallare än normalt, säger meteorologen Johan Groth.

Det är dags att ta fram den andra vinterjackan. Den som är ännu varmare.

Kylan från Arktis sveper ner över hela landet. Helgen kommer att bli rysligt kall och snöfallet fortsätter på många håll.

– Vinter für alle, så kan man sammanfatta det, säger meteorologen Johan Groth på Storm Geo.

Kylan har greppet

Det blir minusgrader i hela landet, utom möjligen längs de allra sydligaste kusterna i Skåne och Blekinge. Från norra Dalarna och uppåt i landet kan temperaturen ligga på minus 20 grader mitt på dagen.

– Det är verkligen kylan som har greppet, så långt framåt jag kan se, säger Johan Groth.

Det har varit många trafikolyckor under fredagen, och det svåra väglaget tycks fortsätta november ut. Snöfallet har minskat i större delen av landet, men lokala snöbyar väntas under helgen. I Skåne och Bleking väntas snöstorm och upp till 15 centimeter snö under lördagsdygnet, och det kommer att ställa till med problem i trafiken.

Försiktigt

– Man ska ta det väldigt, väldigt försiktigt på vägarna. Särskilt i de här områdena i syd. Men vinden, som har legat på och slipat vägbanan, avtar en del i större delen av landet, säger Johan Groth.

På söndagen minskar snöovädret i syd något, men det kan bli kraftiga snöbyar på flera håll i landet, främst i Götaland och östra Svealand.

På fredagsmorgonen stoppade snöovädret produktionen på Saab i Trollhättan. Snön gjorde risken för takras så stor att lokalerna måste utrymmas. Och det är risk för fortsatt snöfall i Trollhättan-trakten under helgen. Fukten från Vänern fortsätter att blåsa söderut och området får kraftiga snöfall.

– Det kan bygga på och bli betydligt mer snö söder om Vänern under lördagen, säger Johan Groth.

Hitta.se - Sveriges Privatpersoner och
Företag
Klara snökaoset med
superspaden

ANNONS

Följ ämnen i artikeln