Bildt-kritik mot rysstopp i EU

Publicerad 2015-06-03

Rysslands tillträde till EU-parlamentet begränsas som svar på de sanktioner som flera EU-ledamöter utsatts för från rysk sida.

Odemokratiskt, tycker dock Anna Maria Corazza Bildt (M).

Anna Maria Corazza Bildt (M).

"Det är nu befogat att vidta lämpliga åtgärder", hette det i ett uttalande i tisdags kväll då EU-parlamentets talman Martin Schulz gav order om att fritt tillträde till parlamentets byggnader framöver endast ska gälla för Rysslands EU-ambassadör och ytterligare en diplomat.

Dessutom ska ryska parlamentsledamöters besök framöver endast godkännas från "fall till fall". Samtidigt läggs arbetet i en rysk-europeisk samarbetskommitté på is.

Åtgärderna kritiseras skarpt av Ryssland – men också från de egna leden.

"Ditt ensidiga beslut är godtyckligt och odemokratiskt", skriver svenska EU-parlamentsledamoten Anna Maria Corazza Bildt (M) i ett e-brev till Schulz, som företrädare för nyhetssajten Politico Europe fått tillgång till.

På rysk lista

Enligt Corazza Bildt – som tillsammans med kollegan Gunnar Hökmark (M) finns med på den ryska sanktionslistan – "begränsas dialogen" genom beslutet från Schulz, som representerar de tyska socialdemokraterna, SPD.

"Jag uppskattar att ni ber ryska myndigheter om en förklaring till listan och vill visa er solidaritet, men jag beklagar det hämndartade och kontraproduktiva sätt som ni valt att reagera på", skriver Corazza Bildt enligt ett nyhetsbrev från Politico.

Från rysk sida beklagar ambassadör Vladimir Tjizjov att hans underlydande nu stoppas.

– Mina anställda besöker det nästan varje dag eftersom EU-parlamentet hyser många öppna utskottsförhör och andra intressanta saker, säger Tjizjov till Interfax.

Häxjakt?

I Moskva jämför ryska UD:s talesperson Maria Zacharova med inkvisitionen.

"Häxjakten på ryssar har börjat. . . Vad kommer härnäst? Rättegångar mot ryska diplomater, som sedan bränns på bål i Bryssel?", skriver Zacharova på Facebook enligt AFP.

TT

Följ ämnen i artikeln