Nytt möte om amorteringskrav

Publicerad 2015-05-16

Det planerade amorteringskravet drogs tillbaka i april.

Nu har finansmarknadsministern Per Bolund (MP) bjudit in allianspartierna till ett möte om hur man ska gå vidare i frågan, uppger Ekot.

Tjäna tusenlappar – med smarta draget

Den 1 augusti skulle amorteringskravet träda i kraft, enligt förslaget från Finansinspektionen (FI). Men bland annat efter att kammarrätten i Jönköping ansett det vara olagligt drogs förslaget tillbaka i april.

”FI konstaterar att rättsläget är osäkert och att FI:s mandat behöver förtydligas.”, skrev myndigheten i ett pressmeddelande efter beskedet.

Syftet med amorteringskravet var tänkt att bromsa hushållens ökande skuldsättning.

Bjudit in till möte

Nu har finansmarknadsministern Per Bolund bjudit in allianspartierna till ett möte på onsdag. Mötet är tänkt att handla om hur man kan gå vidare med amorteringskrav på bolån. Det ska även pratas om Finansinspektionen ska få ett nytt, stärkt mandat att genomföra förslaget, skriver Ekot.

”Informationstillfälle”

Alliansföreträdare uppger dock att man inte har som syfte att förhandla under mötet, utan ser det som ett informationstillfälle.

– Jag är öppen för att höra hur man tänker. Alla hade ju väntat sig att ett amorteringskrav skulle komma. När då rättsläget är osäkert är en väg att gå att ge Finansinspektionen den möjligheten, säger Erik Ullenhag, Folkpartiets ekonomiskpolitiske talesperson, till Ekot.