PRO:s protestbrev till politikerna

Publicerad 2015-05-19

PRO fruktar att pensionen kommer ätas upp om ett nytt förslag träder i kraft.

Nu har pensionärsorganisationen skickat ett protestbrev till alla MP och S-ledamöter i riksdagen.

Uppmaningen: rösta ner förslaget.

Brevet skickades under måndagen och är adresserat till "dig som är riksdagsledamot för Socialdemokraterna eller Miljöpartiet."

Bakgrunden är det departementsförslag som Aftonbladet tidigare har rapporterat om. Det går ut på att en förändring i den så kallade pensionsbromsen - vilket enligt PRO leder till försämringar i pensionen.

Går till nytt angrepp

Enligt Pensionsmyndighetens prognos höjs pensionerna med 4,7 procent nästa år och med 4,2 procent 2017. Den förändrade bromsen leder däremot till att höjningen stannar på 1,6 procent 2016 och 1,4 procent 2017, enligt PRO.

– Har man en inkomstpension på 12 000 kronor i månaden blir höjningen 700 kronor lägre, säger Curt Persson, ordförande i PRO.

Han har tidigare skickat ett brev till socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Nu går organisationen till ett nytt angrepp - och vänder sig till alla riksdagsledamöter för Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

"Desperat försök"

"Det behövs inga förhastade och kosmetiska förslag som inte tar itu med inneboende svagheter i pensionssystemet. Det behövs definitivt inga förslag som innebär att klyftan mellan löntagare och pensionärer ökar." skriver PRO i brevet. 

Det avslutas med en uppmaning att tänka igenom förslaget innan man trycker på knappen och röstar i riksdagen.

– Det här är ett mer eller mindre desperat försök att få dem att förstå att man inte kan fatta ett sådant beslut och smeta ut höjningen av inkomstpensionen, säger Curt Persson.

"Helt felaktiga siffror"

Stefan Oscarsson, sekreterare i den av regeringen tillsatta pensionsgruppen, menar däremot att PRO har fått siffrorna om bakfoten.

– Det är helt felaktiga siffror de presenterar. Om man genomför förslaget så kommer ökningen bli 1,1 procent lägre. Då landar vi på runt 3,6 procent - inte 1,6 som de skriver, säger han.

Tora Heckscher, pressekreterare hos socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, säger att beslutet om att bromen ska förändras fattades 2014. Detaljerna, samt vilket år förändringen träder i kraft är däremot inte klart.

– Den dagen det ligger ett beslut färdigt om vilket år det kommer införas kommer vi låta meddela det, säger hon.