Så tycker Moderaterna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-06

Vilken fråga ligger EU-parlamentskandidaterna varmast om hjärtat?

Vad vill de åstadkomma om de vinner en plats i parlamentet?

Och varför ställer de upp i valet?

Aftonbladet ställer politikerna mot väggen.

I dag: Moderateras toppkandidater.

1. Gunnar Hökmark, Moderaterna

Utvidgningen av EU är den viktigaste frågan för Gunnar Hökmark.

Namn: Gunnar Hökmark.

Ålder: 56 år.

Familj: Gift med Agnetha.

Bor: Stockholm.

Gör: Arbetar i Sverige och Bryssel i mitt uppdrag som Europaparlamentariker.

Varför kandiderar du?

– Därför att jag vill förändra och utveckla EU. Friare och öppnare med mindre krångel och byråkrati. Bekämpa protektionism inom EU och gentemot övriga världen. Göra EU ledande när det gäller nya jobb och företagande genom konkurrenskraft som bygger på kunskap, innovationer och forskning. Göra den inre marknaden lika tillgänglig för de små företagen som för de stora. Driva utvidgningen mot dem som är emot. En klimatpolitik som bygger på tillväxt och investeringar, inte regleringar och nolltillväxt.

Vilken EU-fråga brinner du mest för?

– Utvidgningen, därför att den så uppenbart har visat sig vara en framgång i kampen för rättstat, demokrati och mänskliga rättigheter. Den har gett miljoner och åter miljoner människor en bättre framtid och en säkerhet och stabilitet som ingen generation före oss har haft. Den ger enskilda större möjligheter och Europa större kraft att hävda demokratiska ideal i en värld där frihet och mänskliga fri- och rättigheter inte är självklara och där vi kan se konflikten även i vårt eget land. Den har get miljoner människor nya möjligheter och ett bättre liv.

Varför ska vi rösta på dig 7 juni?

– Därför att jag står för ledarskap för frihet och förnyelse. Jag har visat att jag kan nå resultat både när det gäller att hävda Sveriges intressen, som de två nya mandat vi kommer få med Lissabonfördraget, och att jag kan driva igenom en politik som ger fler jobb och stärker den enskildes förutsättningar och Europas konkurrenskraft, det må gälla patientrörlighet, forskning, småföretagande eller stabiliteten i de finansiella marknaderna. Jag vill spela en ledande roll när det gäller att förnya Europa och arbeta mot minskad byråkrati och ökad öppenhet.

Gunnar Hökmark toppar Moderaternas lista till EU-parlamentet.

2. Anna Ibrisagic, Moderaterna

Anna Ibrisagic vill vara en röst för fred och säkerhet i Europa.

Namn: Anna Ibrisagic.

Ålder: 41 år.

Familj: Sonen Armin.

Bor: Luleå.

Gör: Ledamot av Europaparlamentet sedan 2004 och ledamot i partistyrelsen sedan 2001.

Varför kandiderar du?

– För att det behövs en stark röst för fred och säkerhet i Europa eftersom demokrati och fred aldrig kan tas för givet. Jag tror att jag med min bakgrund och mina erfarenheter kan fortsätta att vara denna unika röst som stärker Moderaterna och Sverige i Europaparlamentet och därmed även Europas roll i världen

Vilken EU-fråga brinner du mest för?

– Det europeiska samarbetet uppstod för att säkra fred och säkerhet i Europa. Det har många glömt idag. Denna centrala uppgift för EU kvarstår dock, minst lika aktuell idag som för 50 år sedan. De flesta är överens om att den kontinuerliga EU-utvidgningen är något positivt men att vi borde sakta ned tempot i dessa tider av lågkonjunktur. De menar att vi måste ta en paus för att komma vidare med det europeiska samarbetet. Men risken är att denna tankepaus förvandlas till en paus i tänkandet. Och det får inte ske. För om Europa har blivit kallare och mer instängt är det vårt uppdrag som politiska ledare att göra det varmare och öppnare. Har Europa blivit mer nationalistiskt och protektionistiskt bör vi göra det mer generöst och öppet.

Varför ska vi rösta på dig 7 juni?

– På grund av att jag genom mina erfarenheter av både krig och förtryck verkligen förstår det grundläggande värdet av europasamarbetet som fredsprojekt. Min bakgrund gör att jag kan vara en unik röst för fred och frihet i Europa, och lägga en helt annan tyngd bakom orden när jag försvarar EU:s fortsatta utvidgning och en fortsatt stark och aktiv EU-politik för fredag och demokrati såväl i Europa som i resten av världen.

Anna Ibrisagic står som nummer två på Moderaternas lista till EU-parlamentet.

3. Christofer Fjellner, Moderaterna

Christofer Fjellner brinner för frihandel och globalisering.

Namn: Christofer Fjellner.

Ålder: 32 år.

Familj: Sambo Cecilia. Mamma Inger med ny man, pappa Tomas med ny fru och en fantastisk lillasyster, Caroline, och världens tuffaste lillebror, Axel.

Bor: I Vasastan i Stockholm.

Gör: Europaparlamentariker för Moderaterna.

Varför kandiderar du?

– Sverige behöver en röst för förnuft, framtidstro och ansvar i Europa. Jag är den rösten.

Vilken EU-fråga brinner du mest för?

– Fortsatt frihandel och globalisering. I den ekonomiska krisens spår sluter sig allt fler länder, vilket hotar välfärden och jobben i Sverige. Vi borde göra tvärtom då samarbete och utbyte är viktigare nu än någonsin. Inte minst för att bekämpa miljöhoten.

Varför ska vi rösta på dig 7 juni?

– Jag har rätt kombination av erfarenhet och pigg uppkäftighet. Jag är ung, men har fem års erfarenhet av hur man får saker gjort i EU.

Christofer Fjellner står som nummer tre på Moderaternas lista till EU-parlamentet.

4. Susanna Haby, Moderaterna

Susanna Haby vill att EU garanterar trygga och säkra livsmedel.

Namn: Susanna Haby.

Ålder: 51 år.

Familj: Tre barn, sambo.

Bor: I Göteborg.

Gör: Kommunalråd. Är i grunden operationssjuksköterska.

Varför kandiderar du?

– Jag tror att jag kan tillföra ett viktigt perspektiv i Europaparlamentet. Jag är i grunden sjuksköterska och har länge arbetat kommunpolitiskt i Göteborg. Jag menar att jag har utvecklat ett människonära synsätt som är viktigt på en övergripande politisk nivå som EU.

Vi lken EU-fråga brinner du mest för?

– Jag vill att EU ska ta rollen som garant för trygga och säkra livsmedel. Som konsument ska man alltid kunna känna sig trygg med att det kött man köper i affären kommer från djur som behandlats väl och på ett sätt som inte riskerar människors eller djurs hälsa. Det ska vara enkelt att se varifrån maten kommer och vad den innehåller. Här har EU en viktig roll att verka för att livsmedel, även de som importeras, har tydliga och rättvisande innehållsförteckningar.

Varför ska vi rösta på dig 7 juni?

– Jag har alltid reagerat starkt mot krångel och orättvisor. Sunt förnuft och medmänsklighet är de enkla, men viktiga, fundamenten för mitt politiska arbete. Detta förhållningssätt kommer jag ta med mig in EU. Jag är också en öppen och kreativ person som har lätt för att knyta kontakter. Det senare är jätteviktigt om man vill nå framgång i Europaparlamentet.

Susanna Haby står som nummer fyra på Moderaternas lista till EU-parlamentet.

5. Hans Wallmark, Moderaterna

Hans Wallmark vill driva kampen mot kriminaliteten.

Namn: Hans Wallmark.

Ålder: 44 år.

Familj: Gift i 20 år. Vi har två barn, två hästar och två katter.

Bor: En bit utanför Ängelholm, i Magnarp

Gör: Är riksdagsledamot. Har sedan 1988 varit verksam som politisk skribent och redaktör på Norrbottens-Kuriren, Barometern-OT och NST.

Varför kandiderar du?

– Som riksdagsledamot upptäcker jag att fler och fler av våra lagar har sin grund i europeiska beslut och direktiv. Vi har två lagstiftande organ. Jag sitter nu i det ena och kandiderar till det andra.

Vilken EU-fråga brinner du mest för?

– Kampen mot kriminaliteten. Polis och åklagare sida vid sida från medlemsländerna kan göra mer för att bekämpa knark, illegala vapen och människohandel.

Varför ska vi rösta på dig 7 juni?

– Jag är en röst för nolltolerans mot narkotika! Jag tror också att Europa behöver en realistisk Rysslandspolitik efter stoppade gasleveranser och vapenskrammel mot de närmaste grannländerna.

Hans Wallmark står som nummer fem på Moderaternas lista till EU-parlamentet.

Aftonbladet bevakar ämnena som berör

Under sex onsdagar bevakar vi de frågor som ni läsare röstat fram som de viktigaste inför EU-valet.

Integriteten

I dag: Vården

Ekonomin

Klimatet

Jobben

Brottsligheten

Följ ämnen i artikeln