Kate kräktes - då fick drottningen veta

Uppdaterad 2012-12-04 | Publicerad 2012-12-03

Prinsessan Kate Middletons våldsamma kräkningar tvingade fram en för tidig babyyra i Storbritannien.

På måndagseftermiddagen avslöjade hovet att en tronarvinge är på väg - bara timmar efter att drottningen hade fått ta del av den glada nyheten.

Hertigen och hertiginnan av Cambridge – prins William och prinsessan Kate Middleton väntar sitt första barn.

Det meddelade det engelska hovet på måndagseftermiddagen.

Men planen var aldrig att nyheten skulle nå offentligheten så här tidigt i graviditeten.

Kraftigt illamående

Enligt engelska medier blev måndagsmorgonen dramatisk för det unga paret. De blivande föräldrarna befann sig i Kate Middletons föräldrahem i Bucklebury, Berkshire, när hertiginnans illamående eskalerade. Till slut kunde hovets läkare inte se någon annan utväg än akut sjukvård för Kate Middleton.

I morse skjutsade prins William in sin fru prinsessan Kate Middleton till sjukhuset King Edward VII Hospital i centrala London.

Enligt nyhetsbyrån AP uppger hovet att hertiginnan lider av en ovanligt svår form av morgonillamående, hyperemesis gravidarum. Tillståndet för med sig ett så kraftigt illamående, med tillhörande kräkningar, att patienten ofta inte kan äta över huvud taget.

Drottningen visste inget

– Det är inte ovanligt att gravida kvinnor drabbas av morgonillamående, men när det blir så illa att du blir uttorkad, tappar i vikt eller kräks så mycket att det bildas giftiga restprodukter i ditt blod blir det ett problem, säger Dr. Kecia Gaither, expert på svåra förlossningar vid Brookdale University and Medical Center i New York, till AP.

Enligt hovet kommer Kate Middleton att tvingas stanna kvar på sjukhuset i flera dagar - sedan måste hon vila under lika lång tid.

Fram tills i dag hade paret hållit hårt på sin hemlighet. Inte ens drottningen hade fått veta något.

Baby-yra utbröt

Först när det beslutades att Kate Middleton skulle läggas in på sjukhus fick drottningen veta att en tronföljare är på väg.

Bara några timmar senare visste hela världen om nyheten.

I Storbritannien utbröt en omedelbar babyyra efter beskedet från hovet.

Utanför sjukhuset stod skockar av reportrar för att få en skymt av paret.

Informerades via lapp

Premiärminister David Cameron gratulerade kungligheterna:

– Det här är en underbar nyhet. Jag är mycket glad för deras skull och jag är övertygad om att de kommer att bli fanstastiska föräldrar, sa han till tv-reportrar utanför 10 Downing Street.

Premiärministern avslöjade att också han fick nyheten en kort stund innan hovet släppte sitt pressmeddelande till allmänheten.

– Jag fick en liten lapp mitt under ett möte och fick plötsligt väldigt svårt att hålla nyheten för mig själv, sa han på måndagseftermiddagen.

Den blivande tronarvingen blir drottningens barnbarnsbarn och tronarvinge, oavsett om det blir en pojke eller en flicka. Drottningen, prins Philip och andra medlemmar av den engelska kungafamiljen uppges vara "förtjusta" över nyheten.