Höjd beredskap för gäckande virus

Publicerad 2012-09-26

Det SARS-liknande virus som skördat två dödsfall i Saudiarabien kan ha nått Danmark.

Nu höjer svenska sjukhus beredskapen för att upptäcka misstänkta symptom.

– Vi har en förhöjd uppmärksamhet för vissa patienter som besökt den här regionen, säger Peter Lanbeck, chef för infektionskliniken på Skånes universitetssjukhus.

Det mystiska viruset som påminner om det som orsakar den dödliga lungsjukdomen SARS fortsätter att gäcka läkarkåren.

Manar till uppmärksamhet

På Odense universitetshospital i Danmark ligger fem personer isolerade med symptom som gjorde att de fram till nyligen misstänktes vara smittade.

Under onsdagen konstaterades att ingen av de fem personerna bar på viruset. Samtidigt har ytterligare en dansk med misstänkta symptom isolerats efter att ha kommit hem från en resa i Mellanösternområdet.

Nu går svenska myndigheter ut med uppmaningar till landets sjukhus att hålla ögonen öppna.

– Vi har gått ut till vården och sagt att man ska vara uppmärksam på patienter med luftvägssymptom som har varit i Saudiarabien, säger Anders Wallensten, överläkare och biträdande statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Viruset är helt nytt. Såväl ursprunget som sättet det smittar på är okänt.

Hittills har två personer avlidit av smittan, båda i Saudiarabien.

Ytterligare en person från Qatar får intensivvård på ett sjukhus i London.

Orsakar lunginflammation

– Baserat på de två fall som konstaterats så orsakar viruset en allvarlig lunginflammation och i ett senare skede njursvikt, säger Anders Wallensten.

Ett av de sjukhus som vidtagit åtgärder med anledning av det nya viruset är Skånes universitetssjukhus, där personalen fått särskild information om hur man ska agera för den händelse en patient med misstänkta symptom kommer in.

– Vi har bland annat information på akutmottagningarna. Beredskapen har vi alltid, men vi har en förhöjd uppmärksamhet för vissa patienter som besökt den här regionen, säger Peter Lanbeck, klinikchef på infektionskliniken på SUS.

”Reagera på symptom”

Trots sjukdomens allvarliga karaktär tycker inte Peter Lanbeck att det finns någon anledning till allmän oro.

– Man får ändå poängtera att det bara är två konstaterade fall med tre månaders mellanrum. Vi har gjort det vi tycker är rimligt, men det är klart att har man vissa symptom ska man reagera på dem, säger han.

Anders Wallensten säger att det i nuläget inte finns något som tyder på att viruset kommer att utvecklas till en epidemi.

– Det verkar ju inte som att det sker någon allmän spridning. Då vet vi inte heller vad man ska tänka på att skydda sig mot. Men har man luftvägsbesvär efter att ha varit i Saudiarabien så bör man kontakta vården, säger han.