Regiontoppen kräver åtgärdslista från Karolinska

Uppdaterad 2024-03-28 | Publicerad 2024-03-24

Aida Hadcialic.

Att förlossningschefen Karin Pettersson fått sparken väcker stor ilska och oro inom vården.

Nu kallar finansregionrådet till sig ledningen.

– Jag förväntar mig att Karolinskas ledning tar fram en konkret åtgärdslista mot den upplevda tystnadskulturen, säger Aida Hadzialic (S).

Reaktionerna har varit massiva efter att överläkaren Karin Pettersson, chef för förlossningsavdelningen på Karolinska universitetssjukhuset, fått sparken.

Över 2 600 personer har undertecknat ett öppet brev till styrelsen, där man kräver en opartisk utredning.

– Karin Pettersson har levt för sitt arbete på Karolinska och varit väldigt uppoffrande. Hon är en ikon för yngre förlossningsläkare, säger en av initiativtagarna, Magnus Westgren, till Dagens Nyheter, som först uppmärksammade fallet.

”Stoppa skräckväldet på Karolinska”

Linn Levin.

Brevet lyfter att Karolinska universitetssjukhuset gått igenom svåra år med många chefsbyten och konflikter. Där har Karin Pettersson stått på medarbetarnas sida och påtalat missförhållanden för sjukhusledningen.

”Det är svårt att bortse från detta nu när hon på ytterst vag grund anklagas för illojalitet”.

Samtidigt planeras en manifestation, som går under parollen ”Manifestation mot skräckväldet på Karolinska”, på onsdag.

Den kommer hållas vid Karolinska sjukhusen i Solna och Huddinge, på Södersjukhuset, och eventuellt fler sjukhus.

– Det som ligger till grund för vår manifestation är kontrollapparaten på Karolinska, som heter rättskansliet och finns till för att kontrollera att medarbetare följer olika administrativa regler. Vi behöver ägna vår arbetstid till att bedriva det patientarbete som vi är där för att göra, säger Linn Levin, en av initativtagarna.

Det som hänt Karin Pettersson är bara ett av många liknande fall, menar hon.

– Det finns flera olika chefer som blivit avstängda och avskedade utan att ha begått medicinska misstag, utan för andra administrativa små felsteg. Utan att man fått någon förvarning eller förklaring, säger Linn Levin som är ST läkare på Tema Kvinnohälsa, Karolinska i Huddinge.

Karolinska är i blåsväder – igen.

”De behöver återkomma med konkreta förslag”

Aida Hadzialic, finansregionråd i region Stockholm, har tagit intryck av uppståndelsen på Karolinska universitetssjukhuset. Men kan inte uttala sig om Karin Petterssons enskilda fall.

Hon förväntar sig att ledningen vidtar åtgärder.

– Jag kommer att ha ett möte med dem i närtid där vi ska prata om att det finns en upplevd tystnadskultur som stora delar av personalen känner oro för.

Vad skulle sådana åtgärder kunnat vara?

– De behöver titta på det här noggrant och återkomma med konkreta förslag om den upplevda tystnadskulturen, hur man ska vända på det problemet.

Hur ser du på rättskansliet, som enligt kritiker bidrar till en angiverikultur?

– Det handlar om att hitta rätt balans, rätt skärningspunkt mellan ett inlyssnande ledarskap, risken för upplevd tystnadskultur men naturligtvis också rättssäkerhet, och en transparens i hantering vid enskilda ärenden som sköts på ett rätt och riktigt sätt, säger Aida Hadzialic (S).

Ordföranden: Inte aktuellt med utredning

Göran Stiernstedt, ordförande för Karolinska universitetssjukhuset, säger till Aftonbladet att det i nuläget inte är aktuellt att tillsätta en utredning kring Karin Pettersson.

Rörande anklagelsen om att Karin Petterssons engagemang för medarbetarna, mot ledningen, kan ha påverkat hennes uppsägning säger han:

”Styrelsens uppgift är att ansvara för regelverk och riktlinjer. Styrelsen skall inte vara involverad i enskilda personalärenden. Styrelsen har förtroende för att sjukhuset vidtar arbetsrättsliga åtgärder i enlighet med gällande regelverk”

Aftonbladet har även ställt frågor till Patrik Rossi, tillförordnad sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset. Han säger att han oroas av uppgifterna om en tystnadskultur.

”Det ska inte råda någon tystnadskultur på Karolinska universitetssjukhuset. Vi kommer nu undersöka detta och föra en bred dialog på sjukhuset. Om det behövs kommer vi vidta konkreta åtgärder för att motverka ”tystnadskultur”, svarar Patrik Rossi i ett mejl.

Tusentals har slutit upp bakom förlossningsläkaren Karin Pettersson.