Nu inleds rättegången mot misstänkta spionbröderna

Publicerad 2022-11-25

Vittnen med falsk identitet, risk för avlyssningsmikrofoner – och stängda dörrar.

När rättegången mot spionmisstänkta bröderna Kia i dag inleddes var det mesta hemligt.

– Materialet är i många fall kvalificerat hemligt, det absolut hemligaste material som finns, säger åklagaren Mats Ljungqvist.

De åtalade bröderna Peyman Kia, 42, och Payam Kia, 35, möttes för första gången på ett år när rättegången om grovt spioneri inleddes på fredagsmorgonen.

Den yngre brodern var iklädd häktets gröna kläder och höll upp en dator framför ansiktet när han gick in i rättssalen, så att de 20 journalisterna i åhörardelen inte skulle se hans ansikte.

Den äldre brodern bar kostym, glasögon och antecknade, bläddrade i papper och konfererade intensivt med sin advokat Anton Strand. 

Advokaten hävdade att Peyman Kia hade rätt att läsa det material som han tagit del av på Säpo och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must.

– Han har aldrig agerat för att gå främmande makt tillhanda och aldrig heller i något sådant syfte agerat i samråd med någon annan person, sa Anton Strand. 

Även den yngre Payam Kia förnekade brott.

– Han har inte haft kontakter med Ryssland, alternativt GRU, och han har således inte lämnat uppgifter eller mottagit någon ersättning för detta, säger försvarsadvokaten Björn Sandin.

På åklagarsidan satt från Riksenheten från säkerhetsmål både chefsåklagare Per Lindqvist och kammaråklagaren Mats Ljungqvist. Den senare betonade gång på gång att det mesta som avhandlas i rättegången är hemligt.

– Materialet är i många fall kvalificerat hemligt, det absolut hemligaste material som finns, sa åklagren.

Att det handlar om topphemliga uppgifter påverkar rättegångens hela upplägg. Det möjliggör för åklagarna att begära stängda dörrar under den absoluta merparten av förhandlingen. Dessutom har involverad personal säkerhetsklassats av Säkerhetspolisen.

– Ett liknande mål har inte varit för handen i Sverige på över 20 år. Ett sådant här säkerhetsmål är ju ett mål som är en avvägning mellan den insyn som allmänheten kan förvänta sig i offentliga rättegångar, det intresset måste brytas mot de uppgifter som ligger till grund för det här åtalet, extremt känsliga uppgifter, säger Mats Ljungqvist.

Inför rättegången har tingsrätten uppgett att man vidtar särskilda åtgärder för att förhindra avlyssning av lokalerna vilket också märktes under fredagen när personal från Säkerhetspolisen undersökte de olika rummen.

En annan aspekt är att flera av vittnena från Säpo och Must använder sig av falsk identitet, så kallad kvalificerad skyddsidentitet.

– Det är personer som jobbar i mycket mycket känsliga delar inom den svenska staten. Det handlar om personer som jobbar inom Försvarsmakten och Säkerhetspolisen. Det är personer som besitter stora kunskaper i sina områden, personer som är mycket mycket skyddsvärda, säger Mats Ljungqvist.

Efter 45 minuters öppen förhandling beslutade rätten om stängda dörrar. Nästa öppna rättegångsdag väntas bli på onsdag få försvaret begärt att få bemöta en del av det so las fram av åklagaren under fredagens öppna del.

  • John Granlund
    12 dec 2022

    Lagmannen tar nu beslut om att resten av förhöret ska hållas bakom stängda dörrar.

  • John Granlund
    12 dec 2022

    Han nämner nu att det finns ett motsatt förhållande till värvningstrappan och det är när en person själv söker upp en underrättelsetjänst för att bli agent.

    – Det kallas för en "walk-in".

    – Stig Bergling var till exempel en walk-in.

  • John Granlund
    12 dec 2022

    Åklagaren frågar nu om den amerikanske spionen Robert Hanssen som analytikern tagit upp i sin rapport i förundersökningen.

    – Han använde olika metoder för att skydda sin identitet också för KGB och GRU. Han kommunicerade bara med de ryska tjänsterna på det sättet, sannolikt också för att skydda sig om det fanns någon insider på KGB som kunde avslöja honom i sin tur.

  • John Granlund
    12 dec 2022

    – Det är svårt att hitta det här som säkerhetstjänst när man använder dem men när man väl hittar dem är det ett tydligt tecken på att det är olovilig underrättelseverksamhet som pågår.

  • John Granlund
    12 dec 2022

    Han beskriver nu exempel på "konspirativ kommunikation" som åklagaren menar har använts av bröderna.

    – Den syftar till att dölja ett spionage.

    – Ett klassiskt sätt är genom teknisk kommunikation genom operativa telefoner, appar, kortvågsradio. Det kan också vara mer fysisk överlämning av kommunikation när man går mot varandra, eller döda brevlådor som är platser ofta på mer beständiga platser i parker och naturområden eller slottsområden där man lämnar över sin betalning till en agent och där agenter lämnar den information som han eller hon anskaffar.