Mördade kvinnan kort innan mordet: ”Vill inte vara en slagpåse längre”

Publicerad 2024-03-28

Maken hade tidigare åtalats för att ha misshandlat hustrun och hotat henne med en sax.

Maken hade slagit henne förut.

Men den här sista gången misstänks han ha använt ett sådant övervåld att den 49-åriga kvinnan dog.

Nu har åtal väckts gällande det brutala mordet i Vingåker.

När den 55-årige mannen ringer polisen natten mot den 29 december ifjol är han osammanhängande. Han pratar om död och blod och om att hans hustru är skadad.

Patrullen som skickas till lägenheten i Vingåker känner igen adressen. De har varit där förut på tidigare larm.

Polisinspektören som närmar sig kvinnan där hon ligger orörlig på golvet har, trots att hon träffat kvinnan förut, svårt att känna igen henne. Så mycket våld har hon utsatts för.

Polisinspektören konstaterar att det inte längre ”finns något liv i henne”.

Slog systematiskt

Obduktionen kommer senare att visa att den 49-åriga trebarnsmamman dödades flera timmar innan maken larmade, den 28 december, med kraftigt och upprepat våld.

I veckan väcktes åtalet gällande det misstänkta mordet i Vingåker.

Mannen själv nekar till brott.

– Som jag uppfattat det så menar han att de är en eller flera andra gärningsmän som utfört detta. Vi har så klart kollat det spåret men inte funnit något som styrker det, säger kammaråklagare My Lindholm som menar att bevisningen är god.

Vingåkerfallet är ett tragiskt exempel på hur våld inom nära relation ibland slutar med döden.

Systematiskt våld

För när kvinnan hittades död var det inte första gången som hon utsatts för våld. Kvinnan beskrev själv i ett samtal med psykiatrin hur våldet var i det närmaste systematiskt, hur hennes 55-årige make ofta slog henne där det inte skulle synas.

Vid två tillfällen vågade hon dock anmäla.

2021 ringde hon polisen och berättade att hon blivit misshandlad. När patrullen kom till lägenheten berättade kvinnan att hon och mannen då bara hade varit gifta i två år och att det ”inte alls (blivit) som hon hade tänkt sig.”

Hon uppgav att maken hade slagit henne vid flera tillfällen förut. En gång så pass illa att hon inte kunde lämna lägenheten på en vecka för att skadorna syntes.

När utredningen väl fortskred ville dock kvinnan inte längre medverka, något som är vanligt när det gäller brott i nära relation. Hon förklarade att maken sagt förlåt och att de var vänner igen.

”Vill inte vara en slagpåse”

Porten till parets bostad i Vingåker.

Den 21 oktober 2023 kallades polis återigen till parets hem.

I lägenheten fann polispatrullen kvinnan rödgråten. Hon sa att hon blivit slagen och hotad med en sax av maken.

– Han sa jag dödar dig nästa gång. Jag vet inte varför han ska döda mig nästa gång. Jag har inte gjort någonting, sa kvinnan i förhör.

Hon sa då även att hon planerade att lämna den våldsamme maken och att hon ”inte ville vara en slagpåse längre”.

Åtalet mot maken gällande misshandel och olaga hot väcktes i november ifjol, men när huvudförhandlingen skulle inledas i december dök inte kvinnan upp.

Var ”galen” när han kom ut

Kammaråklagare My Lindholm, som höll även i det fallet, säger att rättegången påbörjades trots att kvinnan inte var på plats. När hon inte heller dök upp veckan efter släpptes maken ur häktet .

Det var två veckor innan kvinnan mördades.

– Den första gången sa kvinnan att hon var sjuk. Vid det andra tillfället avsatte Katrineholmpolisen två utredare för att fysiskt leta efter kvinnan under rättegången, men trots alla försök misslyckades det.

En anhörig till den mördade kvinnan berättar hur maken var ”galen” när han kom ut från häktet.

Han dödshotade kvinnan och de anhöriga till henne som hjälpt henne att anmäla.

”Tänker inte bli mördad”

Dagen för mordet försökte kvinnan få polisens hjälp att få ut maken ur lägenheten, hon vågade sig inte hem när han var där.

– Han sade till mig, om jag återvänder hem, då dödar han mig, sa kvinnan i samtalet.

En patrull mötte upp henne men skrev sedan i en rapport: ”Då patrullen inte fått kännedom om något brott och eftersom att XX (mannens namn) också är skriven på adressen så lämnar de utan åtgärd.”

I förhör med kvinnan, bara några månader före hennes död, sa hon att hon ibland tänkt att hon får skylla sig själv, något som många som utsätts för i nära relation ofta känner. Men att hon kommit fram till att hon vill leva.

– Jag tänker inte bli mördad.

Åklagaren yrkar på att den 55-årige mannen ska utvisas ur Sverige om han döms.

Följ ämnen i artikeln