Åklagaren om skredet: Mycket spekulationer

TT

Publicerad 2023-09-26

Översikt över området i Stenungsund som drabbats av jordskred i lördags morse.

Förundersökningen om miljöbrott efter skredet i Stenungsund läggs ner. I stället ska ärendet utredas som misstänkt grov allmänfarlig vårdslöshet.

– Det är väldigt mycket uppgifter som cirkulerar, säger åklagaren Magnus Clase.

Skredet natten till i lördags har lett till omfattande skador, bland annat på E6. Orsaken kommer att ta lång tid att utreda.

I polisens förundersökning rubricerades händelsen först som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse – vilket senare ändrades till misstänkt miljöbrott.

Men åklagaren Magnus Clase meddelar nu att den misstanken skrotas.

– Jag har tittat på det material jag fått och kommit fram till att jag inte kan se att det kan vara fråga om ett miljöbrott. Kommer det fram uppgifter som gör att bedömningen ändras kan det alltid tas upp igen, säger han till TT.

Det innebär att förundersökningen ännu en gång rubriceras om, den här gången till misstänkt grov allmänfarlig vårdslöshet.

– Allmänfarlig ödeläggelse är ett uppsåtligt brott, det vill säga att man skulle ha gjort det med vilje. Det har jag svårt att tänka mig att någon skulle göra, därför har jag rubricerat om det, säger Magnus Clase.

Ingen misstänkt

Rubriceringen allmänfarlig vårdslöshet är i stället ett så kallat oaktsamhetsbrott.

– Det krävs ju en viss grad av oaktsamhet för att det ska vara brottsligt. Och med tanke på de uppgifter som surrar kan jag tänka mig att det möjligen skulle kunna vara någon som så småningom kan misstänkas för det här.

I nuläget finns det dock ingen misstänkt. Utredningen återförs därför till polisen, så att de kan samla in mer material.

Nära skredområdet pågår bygget av ett nytt industriområde och i samband med det har det bland annat genomförts sprängningar. Det har också förekommit medieuppgifter om att felaktigt placerade schaktmassor kan ha orsakat skredet.

”Mycket spekulationer”

Bland annat behöver man nysta i de uppgifterna, säger Magnus Clase.

– Det har surrat kring allt möjligt. Det pratas om för mycket schaktmassor och om att det varit sprängningar i området. Så då har brottsrubriceringen något att arbeta mot i vart fall, säger han och tillägger:

– Det är många olika trådar och mycket spekulationer så vi får väl se. Det blir väl först när de kommer med en ordentlig utredning som man får svar, och polisen är duktiga på den typen av arbete.

E6 hade tidigare flyttat sig cirka 15 centimeter på sju år, enligt siffror från Rymdstyrelsen.

– Du har en rörelse på ungefär 20 millimeter per år. Det ser ut som att det är mindre stabilt just i det området, säger Tobias Edman, tidigare expert på Rymdstyrelsen, till P4 Väst och P4 Göteborg.

Följ ämnen i artikeln