Israel: 900 döda israeler – 100 döda i kibbutz

TT-AFP

Uppdaterad 2023-10-10 | Publicerad 2023-10-09

Ett bostadshus i Ashkelon i Israel har skadats av raketer. Bilden togs på måndagsmorgonen.

Den israeliska militären meddelar att den under dagen genomfört luftangrepp mot 130 Hamasmål i Gaza.

Ett av målen är ”en fullständig belägring” av Gazaremsan och 300 000 reservister har kallats in det krig som blossat upp efter terrorstämplade Hamas storskaliga attack.

Följ ämnen
Israel

Fler än 900 personer rapporteras ha dödats i Israel och vårdpersonal uppger att 680 dödats i Gaza under de pågående striderna, rapporterar AP. På måndagskvällen kom en rapport från Israels räddningstjänst att fler än 100 kroppar hittats i en kibbutz där gisslan tagits av Hamas.

”Under de senaste 24 timmarna har flygvapnets plan utfört omfattande attacker längs Gazaremsan, och orsakat förödelse för Hamas-terrorister”, står det i den israeliska militärens (IDF) uttalande.

Samtidigt uppges 4 400 raketer ha avfyrats från Gaza.

Eld och rök stiger mot himlen efter en israelisk flygräd mot Gaza på söndagen.

Tidigare under måndagen beordrade Israels försvarsminister Yoav Gallant ”fullständig belägring” av Gazaremsan.

– Ingen ström, ingen mat, inget bränsle, allt stängs. Vi strider mot mänskliga djur och vi kommer att agera därefter, sade ministern enligt israeliska medier.

Uttalandet fälldes samtidigt som flyglarm ljöd i Jerusalem, två dygn efter Hamas anfallskrig mot Israel.

Kort dessförinnan hade den ”största, snabbaste mobiliseringen” i Israels historia beordrats. 300 000 reservister kallas in, enligt militärens talesperson Daniel Hagari. Hagari sade också att de flesta gränsområden mot palestinska Gaza evakuerats, utom Sderot, rapporterar tidningen Haaretz.

Israeler i staden Ashkelon evakueras efter raketattacker från Gazaremsan.

Hundratals döda

I Israel har över 700 personer ha dödats och ytterligare 2 150 skadats i samband med Hamas storskaliga attack som inleddes i lördags morse, enligt de senaste siffrorna från den israeliska militären.

Israeliska stridsflygplan, helikoptrar och artilleri bombade och besköt Gazaremsan under natten till måndagen.

På förmiddagen attackerades mål på israelisk mark, nära gränsen till Gaza, enligt Haaretz.

Vårdmyndigheterna på den palestinska sidan rapporterar nära 500 dödsfall efter de israeliska anfallen. Omkring 2 800 uppges ha skadats.

Israeliska soldater nära Ashkelon.

”Värsta dagen i Israel”

Omkring 1 000 personer deltog i Hamas plötsliga anfall i lördags, enligt en annan talesperson för den israeliska militären, Jonathan Conricus.

Det är med god marginal den värsta dagen i israelisk historia, säger talespersonen Conricus i ett filmklipp som har publicerats i sociala medier.

I en jämförelse riktad mot amerikansk publik beskriver han skeendet som en kombination av ”11 september och Pearl Harbor”.

Målet med Israels militära svar är att helt avväpna Hamas och göra så att islamistgruppen inte längre kan styra Gazaremsan, fortsätter Conricus.

USA skickar en flotta ledd av landets största hangarfartyg till östra Medelhavet för att stödja Israel vid behov, meddelar den amerikanske försvarsministern Lloyd Austin.

Massaker på festival

Parallellt rapporteras över 250 människor ha hittats döda vid en musikfestival i Israel, nära gränsen till Gaza. Vittnen beskriver skeendet i lördags morse som en ren massaker, där Hamasmedlemmar angrep och besköt civila från flera håll. Festivaldeltagare rapporteras ha sprungit ut på fälten och spelat döda för att överleva.

Under söndagen avfyrades fler raketer från Gazaremsan mot israeliskt territorium. Från Libanon, Israels grannland i norr, sköt den Iranstödda rörelsen Hizbollah dessutom granater över gränsen ”i solidaritet” med Hamas. Flera personer rapporteras också ha dött i våldsamheter på Västbanken under helgen.

Hamas har därtill tagit åtminstone ett hundratal människor som gisslan. Enligt Israel rör det sig primärt om civila personer och bland dem finns det bland andra amerikaner och tyskar.

Formell krigsförklaring

Hamas överraskningsattack mot Israel ses som ett fiasko för det israeliska säkerhets- och underrättelseväsendet, som annars anses vara bland de mest avancerade i världen. Attacken skedde nästan på dagen 50 år efter utbrottet av oktoberkriget 1973.

Israels regering har formellt förklarat krig. Drivmedel och varor till Gaza stoppas och elen har stängts av.

Hamas beskriver attacken som en hämnd för Israels 16-åriga blockad av Gaza och en rad andra incidenter som under den senaste tiden har skärpt läget i den långvariga israelisk-palestinska konflikten.