Glädjebeskedet: Marwas mamma får ensam vårdnad

”Kan inte se något annat möjligt utfall än att hon får stanna”

Publicerad 2017-03-16

9-åriga Marwa, som riskerade att bli utvisad utan sin familj, kommer med största sannolikhet att få stanna i Sverige.

Linköpings tingsrätt ger hennes mamma Ouafae ensam vårdnad.

– Det känns väldigt bra, säger Marwa.

Ouafae Zaghtour både skrattar och gråter när Aftonbladet når henne på torsdagseftermiddagen. För några timmar sedan kom domen från Linköpings tingsrätt. Den ger henne ensam vårdnad om 9-åriga dottern Marwa Laaraouat.

– Det är fantastiskt. Jag är jätteglad, säger Ouafae.

Beslutet innebär sannolikt att utvisningshotet som hängt över familjen i flera månader är undanröjt.

– Det känns jättebra att få stanna i Sverige, säger Marwa.

Riskerade att utvisas ensam

Marwa bor med sin mamma, styvpappa och sina syskon i östgötska Ödeshög. Resten av familjen har fått uppehållstillstånd i Sverige, men i januari fattade Migrationsverket beslut om att Marwa skulle utvisas – ensam.

Den viktigaste orsaken till det var att svenska myndigheter inte fått tag i 9-åringens pappa i Marocko. Migrationsverket menade att det inte gick att utesluta att pappan skulle motsätta sig att Marwa skulle få stanna i Sverige permanent.

Familjen har inte hört från pappan på åratal. Det är osäkert om han ens är vid liv.

– Jag har aldrig träffat honom. Jag vet inte ens hur han ser ut, har Marwa tidigare sagt till Aftonbladet.

Firar med en kram

Tusentals personer engagerade sig i 9-åringens öde. Ödeshögsborna Kristina och Helena Fredriksson skapade en Facebookgrupp för att samla in pengar till familjen.

På torsdagseftermiddagen var Kristina hemma hos familjen för att fira.

– Vi är jätteglada för att det har gått så bra hittills. Det har varit en himla spänd tillvaro då man inte vetat någonting, så det här känns jätteskönt. Nu kan de inte göra annat än att låta henne stanna, säger hon.

Några festplaner har de dock inte hunnit göra upp.

– Vi har inte bestämt vad vi ska göra, men det brukar alltid vara god mat här. Annars så tror jag att en kram är bästa firandet, säger Kristina Fredriksson.

Advokaten: Hon kommer att få stanna

En av dem som upprördes av utvisningsbeslutet var advokaten Baharak Vaziri. Hon vände sig till tingsrätten i Linköping med en begäran om att Ouafae skulle få ensam vårdnad om sin dotter. Vaziri räknade med att tingsrätten skulle gå på hennes linje, eftersom fadern är frånvarande.

Och hon fick rätt.

– Det känns fantastiskt. Även om jag visste vilken väg det skulle ta så är det något extra när beslutet väl kommer, säger Baharak Vaziri.

Enligt advokaten gör domstolens beslut att Migrationsverket inte behöver ta någon hänsyn till Marwas pappa.

– Jag har skickat över domen till handläggaren på Migrationsverket, och jag väntar på beslut från dem nu. Jag kan inte se något annat möjligt utfall än att hon får stanna.

Aftonbladet har sökt den ansvariga handläggaren på Migrationsverket.