Måttlig nedgång av priserna på bostäder

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Foto: Magnus Jansson Klarin / Aftonbladet

NYHETER

Nu börjar effekterna av coronaviruset också visa sig på bostadspriserna som sjunker under mars månad.

– Det är dock fortsatt ganska bra aktivitet på marknaden med relativt många besökare på visningarna och bostäder som säljs, säger Tomas Widerlöv, Vd på Widerlöv.

Efter några månader med prisuppgångar på bostadsmarknaden i Uppsala börjar ändå coronavirusets härjningar få effekt på på priserna för bostäder som började vända nedåt i mars.

– Under andra halvan av mars, i takt med att larmrapporterna kring coronaviruset och dess konsekvenser för samhällsekonomin ökade kraftigt, började marknaden att mattas av något och försäljningstiderna blev längre, säger Tomas Widerlöv, Vd på Widerlöv.

För bostadsrätter blev det en nedgång på 1,7 procent, samtidigt som villapriserna sjönk med 0,7 procent. Det visar Valueguards boprisindex för Uppsala som har tagits fram på uppdrag av Widerlöv & Co.

Foto: Aftonbladet / Widerlöv
Tomas Widerlöv, Vd på Widerlöv.

Så mycket har priserna gått ned sedan toppnoteringen

Sedan toppnoteringarna under sommaren 2017 har priserna på bostadsrätter gått ned med 6,8 procent. Villapriserna däremot har bara gått ned 0,7 procent under samma period.

– Den ovanligt stora utbudsökning under mars är både säsongsrelaterad och kopplad till coronaoron. Det senare beror på en kombination av att många valt att tidigarelägga sina försäljningar samtidigt som marknaden bromsade in något under slutet av mars och försäljningarna därför började ta lite längre tid, säger Tomas Widerlöv.

Snittpriset för bostäder

Enligt Mäklarstatistik är snittpriset för en villa i Uppsala kommun just nu 4 180 000 kronor, vilket motsvarar ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 32 695 kronor. Snittpriset för en bostadsrätt är 2 399 000 kronor, med ett genomsnittligt kvadratmeterpriset på 38 571 kronor.

Publicerad: