"Ansträngt och utsatt" läge på fängelserna

Björn Berglund/TT

Publicerad 2020-03-14

Fångar på en anstalt utanför Malmö strejkade mot inställda besök och permissioner. Arkivbild.

Sedan Kriminalvården stoppat alla besök och permissioner på landets fängelser har vissa fångar reagerat med upplopp och arbetsvägran.

– Det är klart att man blir besviken, säger Jörgen From Nordin på Kriminalvården.

Protester av olika slag har förekommit vid åtminstone tre svenska anstalter under de senaste dagarna sedan de nya smittskyddsåtgärderna infördes.

Kriminalvården har gått upp i stabsläge med anledning av coronahanteringen, men just nu är läget lugnt, enligt Jörgen From Nordin, som är enhetschef vid Kriminalvårdens säkerhetsavdelning.

– Men vi följer utvecklingen och vi har beredskap hela tiden. Vi har ett väldigt utarbetat säkerhetsarbete och vi har beredskap för att hantera flera incidenter samtidigt, säger han till TT.

"Redan ansträngt"

Det är inte bara restriktionerna till följd av coronaviruset som väcker ilska. Kriminalvården ströp nyligen möjligheten för anhöriga att lämna in pengar till de intagna, vilket orsakade arbetsvägran på sju anstalter förra månaden.

– Vi har redan en ganska ansträngd och utsatt situation, så det är klart att det är en extra utmaning, men så här långt har vi hanterat det väl, säger Jörgen From Nordin.

Han har samtidigt förståelse för att restriktionerna väcker starka känslor.

– Just besök och permission är några av de få lufthål man har i tillvaron. Det är klart att man blir besviken. Men vi får också signaler från många anstalter om att man stöder det här beslutet. De vill ju också skydda sig mot smittan, säger han.

TT: Har ni gjort något för att underlätta tillvaron för de intagna?

– Vi fattade beslut i går om att inte längre ta betalt för telefonsamtal. Det är lite för att kompensera utifrån barnperspektivet. Man ska ha möjlighet att ringa sina barn nu när de inte kommer besök, säger Jörgen From Nordin.

Arbetsvägrade i Malmö

Det var under fredagen som ett 50-tal intagna strejkade på Tygelsjöanstalten utanför Malmö i protest mot smittskyddsåtgärderna, rapporterar P4 Malmöhus.

De intagna har sysselsättningsplikt och har nu rapporterats för arbetsvägran. I samband med strejken förekom "lindriga ordningsstörningar", bland annat i form av utlösta brandlarm, uppger Anders Eriksson, som är kriminalvårdschef på anstalten, för P4 Malmöhus.

I torsdags startade ett 20-tal intagna på Skenäsanstalten utanför Norrköping ett upplopp med tre rymningar. Även på Asptunaanstalten i Botkyrka söder om Stockholm var det oroligt tidigare i veckan, med brandlarm skadegörelse.

Hittills har ingen fånge eller anställd i svenska fängelser eller häkten konstaterats smittade med coronaviruset, enligt Kriminalvården.

Följ ämnen i artikeln