36 med ”misstänkta symptom” på evakueringsplanet

Uppdaterad 2020-02-08 | Publicerad 2020-02-02

Planet med 254 evakuerade europeiska medborgare landade i Frankrike under eftermiddagen.

Nu meddelar landets hälsominister Agnes Buzyn att 36 av passagerna uppvisat misstänkta symptom.

– Vi har inte fått information om att någon svensk ska ha uppvisat några symptom, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Planet lyfte natten mot söndag från kinesiska Wuhan och landade på en militärflygplats utanför Marseille på söndagseftermiddagen.

Ombord fanns 254 EU-medborgare från ett 30-tal länder. Ett tiotal av dessa är svenskar som under söndagskvällen landade på Arlanda.

Ungefär samtidigt meddelade Frankrikes hälsominster Agnes Buzyn att 36 av passagerarna från evakueringsflighten har uppvisat misstänkta symptom. 16 av dessa har fått flyga vidare till sina respektive hemländer.

Coronavirus.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, berättar att de inte har fått några rapporter om att någon av de drabbade ska vara svenskar.

– Om någon i den här gruppen som nu kommit hem har smittats kommer de inte kunna smitta någon annan de närmaste fyra–fem dagarna, säger Anders Tegnell.

– Vi har dem under jättebra kontroll och är väldigt trygga med att de inte kommer föra smittan vidare i Sverige.

Personer på flygplatsen i Wuhan.

Franska Europe 1 har varit i kontakt med Amélie som flögs från Wuhan ombord på planet tillsammans med svenskarna och övriga evakuerade. Hon berättar att hon är en av de 36 som uppvisat symptom.

– Under flygningen mådde jag inte särskilt bra, jag hostade mycket, säger hon.

– Jag placerades på nedervåningen med 35 andra personer medan de övriga resenärerna satt på ovanvåningen.

Hon berättar också att när de landade så placerades de 36 misstänkt drabbade i olika tält, uppdelade efter nationalitet och symptom.

– Läkarna verkar lite överväldigade. De har heltäckande dräkter med masker och glasögon, säger Amélie till Europe 1.

PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln