Trump: Jag hatar att ta emot flyktingarna

Av: Martin Schori

Publicerad:
Uppdaterad:

Donald Trump försökte pressa Mexikos president att sluta säga att landet inte tänker betala den kontroversiella gränsmuren.

Sedan lade han på i affekt när han talade med Australiens premiärminister.

Det avslöjar läckta dokument från telefonsamtalen han gjorde under sin första tid som president.

1 av 2 | Foto: Evan Vucci / TT / NTB Scanpix

En mur mot Mexiko. Stäng gränserna. Det var två av Donald Trumps viktigaste vallöften

Efter att han intagit Vita Huset den 20 januari i år gjorde Donald Trump ett antal samtal till utländska ledare. Nu har två av samtalens innehåll läckt ut till Washington Post.

I samtalen, som skrivits ner av Vita husets personal, pratade Trump först med Mexikos president Enrique Peña Nieto. Ämnet var givet: gränsmuren som Trump lovat bygga – och som han lovat att Mexiko ska betala.

Enligt transkriberingen sa Trump att Peña Nieto publikt skulle sluta säga att USA måste betala den själv.

– Du kan inte säga det till pressen. Pressen kommer gå igång på det där och jag kan inte leva med det, sa Trump.

Hans förslag var att presidentkollegan skulle säga till medierna att finansieringsfrågan är under diskussion. Peña Nieto vägrade, men sa att han gick med på att sluta prata om muren.

Ett annat samtal gick till Australiens premiärminister Malcolm Turnbull. Samtalet gick snabbt in på det avtal som Trumps föregångare Obama slutit med landet: att ta emot ett antal flyktingar från de hårt kritiserade läger som Australien upprättat i öriket Nauru.

Trump, som precis lanserat sitt stoppade inreseförbud och som lovat att begränsa flyktingmottagandet, blev mycket upprörd när avtalet kommer på tal.

”De är säkert kriminella”

– Jag hatar att behöva ta emot de här människorna... Det är ett fruktansvärt avtal. Det är avskyvärt och borde aldrig ha slutits, sa Trump och fortsatte:

– De är säkert kriminella allihop... Kommer de att bli Boston-bombare om fem år?

Turnbull insisterade på att avtalet måste hållas, eftersom Australien inte vill ta emot några flyktingar som kommit med båt (ett försök att skjuta flyktingsmugglares affärsidé i sank).

Trump sa då att han ringt flera samtal under dagen, bland annat till Vladimir Putin i Ryssland, men att detta var ”löjligt”.

Turnbull frågade om han vill prata om Syrien eller Nordkorea, men Trump avslutade istället samtalet.

Strax efter att samtalen genomfördes tidigare i år läckte delar av dem ut – och parodierades av skämtprogrammet Saturday Night Live. Då kallade Trump medieuppgifterna för ”fejkade nyheter” och ”lögner”.

Publicerad:

LÄS VIDARE