Var fjärde M-väljare mer positiv till SD

Publicerad 2014-12-07

17 procent av väljarna har fått en mer positiv bild av Sverigedemokraterna efter att de fällde regeringens budget.

Bland annat ser var fjärde moderatväljare mer positivt på SD.

Det är SVT-programmet Agenda som har beställt Sifo-undersökningen som visar att borgerliga väljare har blivit mer positivt inställda till Sverigedemokraterna, samtidigt som rödgröna väljare blivit mer negativa till partiet, skriver SVT Nyheter.

Förutom SD:s egna väljare sticker Moderat-väljarna ut. 23 procent av de tillfrågade har antingen fått en "mycket mer positiv syn" eller "lite mer positiv syn" på SD. Bara en procentenhet mer av M-väljarna har fått en mer negativ syn på SD, totalt 24 procent.

Bland de övriga borgerliga väljarna är siffrorna något svagare, men för samtliga gäller att minst en av tio har en mer positiv syn på SD.

Rödgröna väljare negativa

Bland Socialdemokratiska väljare är det bara en procent som har fått en mer positiv syn på SD. Bland Vänsterpartiets och Miljöpartiets väljare finns ingen som fått en mycket mer positiv syn på SD, men några har fått en lite mer positiv syn.

I stället är det i den andra änden av skalan som de rödgröna väljarna märker ut sig. 52 procent av S-väljarna, 43 procent av MP-väljarna och 33 procent av V-väljarna har fått en mycket mer negativ syn på SD.

Bland SD:s egna väljare har totalt 88 procent fått en mer positiv syn på partiet.

Sammantaget för alla tillfrågade väljare har 17 procent fått en mer positiv syn på SD. 39 procent har fått en mer negativ syn och 40 procent har inte ändrat uppfattning om partiet.