Lööf: Rätta munnen efter matsäcken

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2014-10-13

Centerpartiledaren Annie Lööf är starkt kritisk till finansminister Magdalena Anderssons bild av det finansiella läget.

Hon säger att Socialdemokraterna har kastat en grundpelare överbord när man inte tänker nå överskottsmålet.

– Om målet är viktigt för 2018 måste de rätta munnen efter matsäcken, säger Lööf vid en pressträff.

Centerpartiet kallade snabbt till pressträff efter att Magdalena Andersson (S), finansminister, presenterat sin prognos över det ekonomiska läget.

Annie Lööf, partiledare, riktade kritik mot beskedet att överskottsmålet inte kommer att nås förrän nästa mandatperiod.

– Ska man ta ansvar för Sverige, för fler jobb och fler företag, krävs det att man håller fast vid grundvalarna i finanspolitiska ramverket. En av dem är överskottsmålet, sa Lööf.

”Tappat kontrollen”

Hon sa att Alliansen bedrivit en stram ekonomisk politik och att S beter sig som om "partiet tappat kontrollen" när man inte hedrar överskottsmålet, som funnits i decennier.

– Det verkar som om regeringen helt yrvaket kommit till finansdepartementet och insett det vi redan vet: att om vi ska ha en procent i överskottsmålet måste man ha en plan för utgiftsminskningar och skattehöjningar. Det är ett svaghetstecken från S som länge stått upp för ekonomisk trovärdighet, sa Annie Lööf.

Kan rösta mot budgeten

Centerledaren säger att Magdalena Anderssons förskjutning av överskottsmålet ger 25 miljarder till utgiftssatsningar, och att det kommer att leda till vallöften som egentligen är ofinansierade.

– Det blir ett frikort för vänsterregeringen att kunna presentera kraftiga skattehöjningar och ofinansierade utgifter. Om målet är viktigt före 2018 måste man rätta munnen efter matsäcken, sa Lööf.

Hon utesluter inte att C gör som de rödgröna gjorde i förra budgetomröstningen – bryta ut bitar ur S budgetpropositionen och rösta mot dem.
– Men först måste vi se hur budgetförslaget ser ut.

Försvagar styrkan i ekonomin

Även Moderaternas finanspolitiska talesperson Anna Kinberg Batra anklagade regeringen för att ha släppt överskottsmålet, vid en pressträff.

– Det är förvånande och oroande att Magdalena Andersson överger överskottsmålet, sa hon till TT.

Hon fortsatte:

– Det försvagar styrkan i Sveriges ekonomi och exponerar Sverige för större risker.

Följ ämnen i artikeln