Styckmordsmisstänkt inför rätta

Uppdaterad 2015-03-05 | Publicerad 2014-12-30

GÄVLE. Redan som barn ska han ha skadat sina jämnåriga kamrater med flit.

Nu säger 28-åringen sig inte kunna förstå varför han dödade och styckade sin 24-åriga väninna.

– Jag gick till en kurator för ett samtal om mina mörka tankar. Men hon bara skrattade åt mig.

28-åringen som misstänks ha styckmördat sin 24-åriga kvinnliga bekant i Gävle tar i förhör själv upp de mörka våldstankar han haft genom livet. Något som ska ha börjat redan i femårsåldern. Under häktningsförhandlingen berättade 28-åringen att han sökt hjälp vid ett tillfälle som 16-åring på den skola där han då gick.

– Jag gick till en kurator för ett samtal om mina mörka tankar. Men hon bara skrattade åt mig. Efter det har jag inte sökt hjälp något mera.

Tankarna byggdes upp under lång tid

28-åringen berättar hur de mörka våldstankarna byggts på genom åren efter att han som åttaåring knuffat sin jämnårige kamrat nedför en snöhög så att han landade på isen och slog sig.

– Jag bad om ursäkt och sa att jag halkat. Men jag hade knuffat honom med flit, säger han.

– Jag förstod redan då att det inte var någon olycka. Sedan dess har jag hållit det under kontroll. Men med tiden har tankarna byggts på och byggts på. Jag förstår nu att jag borde ha pratat med någon om allt det där.

28-åringen har i samtal sagt att det ska bli intressant att få veta genom den rättpsykiatriska undersökningen om de kan hitta en orsak till varför han nu dödade sin kvinnliga vän som han tyckte om. Förundersökningen visar att han haft ett stort intresse för att titta på våldsporr och filmer med brutala inslag som styckning. Något som åklagaren sagt sig söka motivet i.

Hans kamrater beskriver honom som en omtänksam person som sätter andra före sig själv.

Blev irriterad

Det var den 20 september i år som den 24-åriga kvinnan följde med honom hem efter att de varit på restaurang i Gävle. De låg i sängen och kelade. Han ska ha blivit irriterad över att hon talat barnspråk med honom.

28-åringen har berättat hur hon såg hans irritation och tog tag i hans ena arm och lade den runt sin hals. Då ströp han henne, har han berättat.

Något han förklarat med att hans arm låst sig och att han inte kunde styra sitt handlande:

– Jag ville inte döda henne.

Efteråt ska han ha styckat kvinnan och lagt delarna i en väska och i kartonger. Och därefter cyklat i väg för att dränka sig i havet. Men ett samtal till föräldrarna ska ha fått honom att avstå. Tillsammans åkte de till polisen och berättade vad som hänt.

Skrev avskedsbrev

I ett avskedsbrev som hittades i hans lägenhet stod bland annat:

"Jag har alltid haft en tendens till våld. Alltid haft en önskan djupt inom mig att skada folk. Jag har lyckats tygla det, jag har lyckats lägga band på mig ... tills nu. Jag inser att jag borde sökt hjälp för länge sedan. Men det är för sent."

28-åringen ställs i morgon inför Gävle tingsrätt. Vice chefsåklagare Ulf Back kommer att yrka på att han fälls för mord och brott mot griftefriden. 28-åringen bestrider mord.

Rättegången beräknas pågå i sex dagar.

Följ ämnen i artikeln