Rymdens största teleskop skjuts upp

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-14

Idén kom från svenskar

Det största teleskopet är nu på väg till rymden.

Bakom dagens uppskjutning finns 30 år av hårt arbete.

Och fem svenskar.

Teleskopet finns ombord på en raket av modellen Ariane som på torsdagseftermiddagen sköts upp från Franska Guyana.

I dag skickar den europeiska rymdstyrelsen ESA det hittils största teleskop som någonsin placerats i rymden. Rymdteleskopet Herschel finns ombord på Ariane 5-raket som lyfter idag, klockan 15.12 svensk tid, från startplattan i Kourou i Franska Guyana. Herschel har en medresernär, rymdteleskopet Planck, ombord på raketen som ska ta dem ut i rymden. Dessa instrument ska leta efter spår efter vad som hände när universum var mycket ungt.

Jordnära bana

Det hittills största rymdteleskopet Hubbles, som får service just nu har en spegel som är 2,4 meter i diameter. Herschels spegel är hela 3,5 meter i diameter. Det är diametern på spegeln som avgör hur mycket ljus som teleskopet kan samla in. Och det i sin tur påverkar hur pass ljussvaga föremål som telskopet kan se.

Hubble är placerad i en jordnära bana, medan Herschel och Planck skickas längre ut i rymden. De ska placeras i en punkt, som kallas Lagrangepunkt, där jordens och solens gravitation väger upp varandra.

Svensk idé

Från denna plats ska teleskoperna studera hur stjärnor föds genom att samla in infrarött ljus, samt studera hur universum, strax efter Big Bang, verkar ha utvidgat sig med en hastighet som översteg ljusets och därmed också gjorde det möjligt för materia att bildas.

Idén kommer ursprungligen från fem svenskar, som föreslog det för ESA. Det berättar den svenske astronomen Urban Frisk, som tidigare deltagit i projektet.

Idag är en speciell dag för honom:

– Jag har lagt nio år av mitt liv på det här, säger han till aftonbladet.se

Även huvudpersonen vid dagens uppskjutning är en svensk, Göran Pilbratt, som jobbat med detta projekt i arton år.

Forskarna runt om i världen väntar otåligt på data från Herschel.

– Herschel är en kemimaskin. Med Herschel kommer vi att lära oss mer om hur kemin i universum fungerar, säger Bengt Larsson, astronom vid Stockholms universitet, på ESA:s hemsida.

Klockan 15.49 sände Herschel och Planck sin första radiosignal till Jorden– om att allt gått bra efter uppskjutningen.