Ligaledaren blev direktör

Uppdaterad 2015-04-23 | Publicerad 2005-10-24

Svenska brottslingar får mångmiljonlöner av dataspelsbolag

sponsrar superbilen I samband med formel 1-loppet på Silverstonebanan i England i juli 2003 presenterade Stefan "Tjock-Steffe" Eriksson avtalet med Eddie Jordan och hans formel 1-stall. Men senare stämde Jordan Gizmondo eftersom han inte fått de utlovade sponsorpengarna. Vart bolagets alla hundratals miljoner tagit vägen är det ingen som riktigt vet.

LONDON

Fyra svenskar är höga chefer i det brittiska miljardföretaget Gizmondo som försöker konkurrera med speljättarna Sony och Nintendo.

Aftonbladet kan i dag avslöja att tre av dem är dömda för mycket grova brott.

I dag är den tidigare brottsligans ledare Stefan "Tjock-Steffe" Eriksson, direktör för Gizmondo med en årslön och bonus på över 25 miljoner kronor.

Stefan "Tjock-Steffe" Eriksson, 43, är i dag omskriven i seriös internationell affärspress. Han har synts på vimmelbilder med Englands jetset, och tillsammans med kompanjonerna Peter Uf, 42, och Johan Enander, 46, styr han i dag miljardföretaget Gizmondo.

Ingen tycks känna till trions förflutna i Sveriges undre värld.

Kallades Uppsalamaffian

I början av 1990-talet blev de tre kumpanerna ökända under namnet "Uppsalamaffian". De dömdes till långa fängelsestraff i flera olika rättegångar, bland annat för att ha försökt lura Bankgirocentralen på 22 miljoner kronor.

Stefan "Tjock-Steffe" Eriksson, 43, dömdes 1993 och 1994 till sammanlagt tio och ett halvt års fängelse för omfattande ekonomisk brottslighet.

Hans dåvarande kumpan, Peter Uf, 42, dömdes till sammanlagt åtta och ett halvt års fängelse. Uf är i dag direktör i koncernen.

Johan Enander, 46, som kallades Uppsalamaffians torped, fick över sex år i olika domar. Han dömdes bland annat för flera fall av misshandel och hemfridsbrott, samt utpressning. I december 2003 dömdes han igen till ett år och tre månaders fängelse för bland annat kvinnomisshandel.

Omedelbart efter avtjänat straff blev han "Head of security", säkerhetschef, inom koncernen där Gizmondo ingår.

Slåss mot Nintendo

Grundaren av Gizmondo är den ostraffade entreprenören och vännen Carl Freer, 35.

Svenskarna har nu stora planer för framtiden.

En av bolagets produkter är en bärbar spelkonsol för tv-spel. Tanken är att de ska ta upp konkurrensen med världsledarna Gameboy (Nintendo) och PSP (Sony).

Pengarna i branschen är närmast astronomiska. Men någon vinst har det inte blivit ännu för nykomlingarna.

De har istället gjort en förlust på 1,6 miljarder kronor hittills i år. Men bolagets uteblivna framgång har inte spelat någon roll för ledningens löner och förmåner.

Direktören Stefan "Tjock-Steffe" Eriksson kunde förra året kvittera ut lön och bonus på över 24 miljoner kronor. Hans tjänstebil kostade företaget 815 063 kronor.

Grundaren Carl Freer, som inte är dömd för brott, fick 24,8 miljoner plus en bilförmån på nästan 2,2 miljoner kronor för 2004.

"Ett normalt belopp"

När Aftonbladet ringer upp Stefan Eriksson och försöker få svar på frågor tar plötsligt Carl Freer över samtalet.

– Vi brukar alltid ta presskontakter via vår pr-avdelning, det förstår du säkert, säger han.

När vi når dem befinner de sig i Los Angeles. På telefon förklarar de att det inte förekommer några oegentligheter, att deras bolag är publikt och därmed genomlyst.

De understryker att revisorerna inte skulle godkänt årsredovisningen om det funnits några fel.

Om de drygt 200 miljoner dollar, 1,6 miljarder kronor, som har försvunnit ur bolaget det första halvåret i år säger Freer:

– 200 miljoner är ett fynd i den här industrin. Jag tror det är ett relativt normalt belopp.

Om löner och bonusar i 25-miljonersklassen säger Carl Freer:

– I vår industri är det lågt. Vi har marknadsmässiga löner.

"Lämna mig i fred"

När Aftonbladet ställer frågor om miljonöverföringarna ur Gizmondo till nu konkursade svenska bolag, vill inte Freer och Eriksson ge något svar.

– Du får ta det här via pr-avdelningen.

Efter detta bryts samtalet. När vi ringer upp igen svarar Stefan Eriksson:

– Lämna mig i fred. Du måste lära dig att lyssna. Det är inte relevant.

Läs mer:

Anders Johansson, Richard Aschberg

Följ ämnen i artikeln