95-årig kvinna nekas plats plats på äldreboende – är ”för frisk”

Av: Eneida Berisha

Publicerad:
Uppdaterad:

Den 95-åriga kvinnan känner sig isolerad och kan inte gå upp för trapporna i sitt bostadshus – men nekas plats på äldreboende. Kommunen och förvaltningsrätten anser att 95-åringen är för frisk.

En 95-årig kvinna i Västerås har ansökt om en plats på ett äldreboende . men kvinnan har fått avslag både av kommunen och förvaltningsrätten, rapporterar VLT.

Kvinnan bor ensam och har svårt att gå i trapporna. Det här resulterar i att hon känner sig ensam då hon ofta blir låst till sin lägenhet, eftersom att kvinnans bostadshus saknar hiss.

Kan sköta det mesta i vardagen själv

Enligt tidningen anser kvinnan att hennes höga ålder borde vara skäl nog för att få bo på ett särskilt boende – men förvaltningsrätten kommer fram till en annan slutsats.

De har prövat om äldrenämnden i Västerås har haft skäl att neka kvinnan en plats och fastslår i sitt beslut att nämnden har det.

Motiveringen är att kvinnan trots vissa fysiska besvär ändå kan sköta det mesta i vardagen själv. Därför anser förvaltningsrätten att 95-åringen inte har ett ”tillräckligt omfattande vårdbehov” för att det inte ska kunna tillgodoses i hemmet.

Publicerad:

LÄS VIDARE