Autistiske Noelle, 14, söker en ny bästa vän

Uppdaterad 2018-03-21 | Publicerad 2016-04-14

14-åriga Noelle som har autism och Downs syndrom, syster till Nathea som drog igång rörelsen "Rocka sockorna", fick fem år med sin bästa vän – jaktlabradoren Ior. Han gick nyligen bort i cancer och nu söker familjen med ljus och lykta efter en värdig ersättare.

– Vi måste få in glädjen i hennes liv igen och i vårt också såklart, säger mamman Erica Rinaldo till Aftonbladet.

I fem år har 14-åriga Noelle Anemyr, som har atutism och Downs syndrom, levt med jaktlabradoren Ior vid sin sida. Men nyligen gick han plötsligt bort i cancer.

– Det tog ett tag innan vi märkte att han var sjuk, han dolde den mycket väl. Det var som om han ville tjänstgöra in i det sista, säger Erica Rinaldo till Aftonbladet.

Ior var hennes bästa vän

Noelle har tagit Iors död rätt hårt, han var en stor del av hennes liv. I och med att hon har autism har hon rätt svårt att ha relationer utanför skolan, det var Ior som var en av hennes bästa vänner. Han var hennes lekkamrat och var dessutom lyhörd till hennes behov.

– När hon blir upprörd och ledsen får vi inte prata med henne, men då fanns han där och kommunicerade med henne och lugnande henne.

Enligt Erica aktiverade han Noelle och såg till att hon inte blev stillasittande, han stimulerade henne både mentalt, fysiskt och känslomässigt.

– Det är jobbigt att se hennes smärta, vi saknar honom också men för henne är det extra traumatiskt då hon inte förstår var han har tagit vägen.

"Var finns du som ska bli vår hjälte?"

Tanken var att familjen skulle vänta till sommaren innan de skaffade sig en ny jaktlabrador. För det är då som de flesta valpkullar kommer. Men nu har de insett att situationen inte är hållbar i och med att Noelle saknar Ior så mycket. Därför har familjen lagt ut en efterlysning i gruppen ”Rocka sockorna” som Noelles syster Nathea Anemyr skapat tidigare: "Vi söker med ljus och lykta efter Iors ersättare som ska bli vår nya terapihund åt Noelle som har Down syndrom och Autism. Vi har svårt att resa med Noelle långt och besöka en valp men vi finns i Småland /Vimmerby . Var finns du lille Zeb som ska bli vår hjälte?".

"Vi måste få in glädjen i hennes liv igen"

Erica kommer att träna upp valpen så att den inte blir rädd för Noelles rörelsemönster och kan läsa av Noelles signaler.

– Vi måste ha en jaktlabrador då Ior var det, så att hon kan relatera till hunden, säger hon och fortsätter:

– Och vi måste få in glädjen i hennes liv igen och i vårt också såklart.

Här nedan kan du läsa hela inlägget.

Facebook-post