Strejk i Skärgårdstrafiken – flera avgångar inställda

Publicerad 2016-04-12

På grund av strejk i sjötrafiken blir det glesare färjetrafik i Stockholms och Göteborgs skärgårdar från och med midnatt natten den 12 april.

Just nu finns ingen information om hur länge Skärgårdstrejken kan pågå.

Klassiska fartyg som Vindöga och Solöga i Stockholms skärgård går inte sedan fackförbundet Sjöbefälsföreningens strejk inleddes natten till tisdag.

Djurgårdsfärjorna stannar helt och flera turer som avgår från Stavsnäs till öar som Sandhamn, Harö, Ornö, Dalarö och Utö. Även älvfärjorna i Göteborg drabbas av strejken, skriver TT.

Förhandlingar mellan fack och arbetsgivare

Strejken beror på pågående förhandlingar mellan facket och arbetsgivarorganisationen Almega, uppger Waxholmsbolaget i ett pressmeddelande.

Både Waxholmsbolaget och Styrsöbolaget i Göteborg kör med glesare avgångar. Förhandlingarna berör cirka 300 sjöbefäl i skärgårdstrafiken och knäckfrågorna rör hur lönesättningen ska gå till samt hur tre existerande avtal på olika färjebolag kan slås samman till ett gemensamt branschavtal, skriver TT.

Totalt gäller strejken för arbete på ett 70-tal båtar, men alla har ännu inte tagits i trafik för säsongen och stannar därför tillsvidare på torra land.

För tillfället finns ingen information om hur trafiken påverkas om strejken pågår längre än 14 april.