Sexdömd hyrläkare såldes in med falsk info

Uppdaterad 2017-11-27 | Publicerad 2016-08-21

Landstinget i Västmanland behövde en hyrläkare.

Bemanningsföretaget Proffice sålde in en meriterad läkare som de sa tjänstgjorde på en tung svensk forskningsinstitution.

Vad landstinget inte fick veta var att läkaren dömts för sexualbrott, avslöjar SVT Nyheter.

Förra hösten behövde landstinget i Västmanland en hyrläkare till ett av länets sjukhus.

Bemanningsföretaget Proffice Care kom med ett till synes mycket attraktivt erbjudande: En meriterad professor med gott renommé som enligt Proffice arbetade vid en tung forskningsinstitution i Sverige. Som referenser angavs en äldre chef som anställt läkaren för många år sedan och en yngre kollega som han tidigare varit handledare åt.

Klagomål om närmanden

Men bemanningsföretagets presentation av läkaren var inte komplett. Vad som inte fanns med var att han inte jobbat på institutionen sedan 2013 då han sa upp sig själv efter att personalansvarsnämnden kommit fram till att han borde sägas upp.

Nämndens slutsats kom efter flera år av klagomål om kränkande och sexuellt anspelande kommentarer och närmanden mot kvinnliga kollegor. Flera sköterskor var rädda för att vara ensamma med läkaren, men också för att lämna uppgifter om vad som hänt till en utredning som pågick.

Oacceptabelt agerande

Först efter att läkaren år 2012 stuckit upp handen under en kvinnas kjol mot hennes vilja blev hans agerande föremål för personalansvarsnämnden. De slog fast att professorns agerande var oacceptabelt och att han skulle sägas upp, vilket ledde till att han själv sa upp sig med en halv miljon i avgångsvederlag efter att ha hotat med att driva ärendet rättsligt.

Trots detta beskrev Proffice Care i sin presentation av läkaren att han hade en tjänst till 70 procent som professor, skriver SVT Nyheter.

Tog på sitt kön

De uppmärksammade heller inte landstinget i Västmanland på att läkaren så sent som våren 2015 dömdes för sexuellt ofredande, vilket Aftonbladet tidigare skrivit om.

Han hade då hyrt in en städerska till sin lägenhet på Östermalm i Stockholm. Medan kvinnan städade gick läkaren omkring naken, följde efter henne, porrsurfade och frågade vad hon tyckte om filmerna samt tog på sitt kön och frågade om kvinnan gillade det.

Läkaren menade att han kliade sig i skrevet eftersom han led av eksem, men tingsrätten i Stockholm gick på kvinnans linje och dömde honom till dagsböter.

Efter domen sparkades han från en provanställning på ett sjukhus, där han arbetat med villkoret att det inte fick inträffa händelser som skulle påverka förtroendet för honom.

Utöver sexualbrottet och de sexuella trakasserierna har läkare fått kritik av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för överförskrivning av narkotikaklassade läkemedel vid ett tillfälle. Även denna information saknas i presentationen till landstinget.

Skickade in felaktiga dokument

Proffice Care har inte velat uttala sig men i ett mejl till SVT Nyheter skriver presschefen Maria Uggla att de följt de rutiner som landstinget i Västmanland krävt. Hon skriver att hon inte har någon kunskap om varför man angett att han varit anställd vid forskningsinstitutionen, vilket han inte var.

Läkaren själv säger till SVT att felet kan bero på att han skickat in felaktiga dokument till Proffice. Han säger också att han inte berättat om händelserna vid forskningsinstitutionen eftersom han menade att de inte påverkat hans yrkesutövning. IVO-kritiken menade han skulle vara orättvis i presentationen eftersom det gällde ett enda fall under ett 30-årigt yrkesliv.

Avslutat samarbetet

Läkaren förklarar vidare att han har alkoholproblem och att han förlorar kontrollen vid berusning, så kallat patologiskt rus. Dessutom har han fått diagnosen Aspergers syndrom. Tillsammans gör diagnoserna att han vid olika tillfällen uppträtt olämpligt, menar läkaren.

Några veckor in på sin anställning i Västmanland berättade läkaren om sexualbrottsdomen och sina alkoholproblem.

Proffice Care ska avsluta samarbetet med läkaren eftersom han inte varit uppriktig.

Denna artikel har kritiserats av Pressens opinionsnämnd.

Följ ämnen i artikeln